Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Виступ доктора Уляни Супрун, в.о. Міністра охорони здоров'я України на 70-тій Всесвітній асамблеї охорони здоров'я в Женеві

23 травня 2017
3357

 

Шановний пане Голово,

Високоповажні міністри та посли,

Пані та панове.

Я повинна повторно наголосити на незгоді нашої делегації з призначенням представника Російської Федерації головою Асамблеї.

Незважаючи на це, для мене честь сьогодні виступати на Асамблеї від імені України – однієї з країн-засновниць Організації Об’єднаних Націй.

Перш за все, я хотіла б подякувати доктору Чен за прекрасну роботу на посаді Генерального директора, її особисту прихильність та відданість справі. За керівництва доктора Чен діяльність із забезпечення охорони здоров’я у світі дійсно позначилась помітним прогресом. Я сподіваюсь, що її наступник продовжить і в подальшому розвивати напрацювання, які вона залишає по собі, продовжуючи, серед іншого, масштабний процес реформування, який зробить Організацію більш підготовленою до вирішення сучасних та майбутніх викликів у сфері глобального здоров’я.

З часу створення ВООЗ 70 років тому світ докорінно змінився. Він став більш небезпечним та уразливим до гібридних загроз, про що свідчить вчорашній жахливий терористичний акт у Манчестері. Ця ситуація прямо впливає, серед іншого, й на сферу охорони здоров’я.

Наприклад, у контексті нашої держави, - через війну Росії проти України упродовж майже чотирьох років гинуть невинні чоловіки, жінки, діти й особи похилого віку. Її вплив на населення України відчувається далеко за межами окупованих територій моєї країни.

Уряд України і, в моєму випадку, - Міністерство охорони здоров'я, позбавлені можливості надавати взагалі будь-які медичні послуги мільйонам українських громадян, які залишаються в пастці під російською окупацією.

Багато з моїх колег-міністрів розуміють болючість та коштовність тягаря, від якого, через війну, потерпає система охорони громадського здоров'я. Міністри Пакистану, Афганістану, Туреччини та інших країн добре обізнані з викликами, пов’язаними із запобіганням спалахів захворювань у ситуаціях внутрішнього переміщення мільйонів осіб, які не мають доступу до стаціонарних медичних центрів.

Відмова російської окупаційної армії та її маріонеткових військ дотримуватися Мінських домовленостей належним чином задокументована. Майже 500 км українського кордону перебуває виключно під контролем Росії та її маріонеток, країна-агресор продовжує постачати дедалі більшу кількість сучасного озброєння. Як ви пам'ятаєте, трагедія MH17 17 липня 2014 року сталася через безпосереднє розгортання такої зброї.

І вони продовжують обстрілювати мирних мешканців із затятою жорстокістю, позбавивши життя більше 10 000 чоловік. Кожна п'ята школа пошкоджена або зруйнована. На порушення резолюції Ради Безпеки ООН 2286 багато медичних установ через обстріли кілька разів було уражено, медичних працівників було взято в заручники, поранено або вбито.

В окупованому Росією регіоні Луганщини ситуація стала подібною до середньовіччя через упровадження політики у сфері охорони здоров'я, подібної до тієї, що проводиться у Російській Федерації. Є достовірні відомості про те, що лікування антиретровірусних захворювань і туберкульозу недоступне, єдиним джерелом постачання ліків є контрабанда.

У районах, що найбільше потерпають від конфлікту, існує небезпечний брак детальних аналітичних даних щодо стану здоров'я дітей, імунізації, вакцинації та поліомієліту.

За оцінками ООН, спроможність очищення від мін, розкиданих щонайменше на 30 000 га землі, тобто на 300 кв. км, виходить далеко за рамки обмежених можливостей. Через наземні міни та боєприпаси, які не вибухнули, загинуло понад 600 військовослужбовців і цивільних осіб, у тому числі десятки дітей, понад 2000 – поранено, зокрема і юнака в Луганську лише кілька днів тому.

І я хотіла б нагадати, що д-р Чен сказала на минулорічній Асамблеї: збройні конфлікти у віддалених від нас місцях більше не залишатимуться віддаленими. Те, що відбувається у моїй околиці, впливає на ваші околиці! Далеко не всі загрози здоров'ю чи безпеці залишаються локальними!

Допоки Росія вестиме незаконну окупацію й війну, вона мусить розплачуватися за свої діяння.

Тому я закликаю всіх вас, колеги-міністри, спонукати ваші уряди підтримати посилення й розширення санкцій проти Російської Федерації. Реакція на грубе порушення нею Мінських домовленостей та міжнародного права має бути більш ніж рішучою.

Пані та панове,

Сьогодні Україна є відкритою і прозорою державою, протягом останнього триріччя для її реформування було зроблено більше, ніж за попередні двадцять три роки.

Це включає в себе оновлення нашої здатності зупинити поширення інфекційних захворювань, таких як поліомієліт і кір, шляхом поліпшення поставок вакцин, зміни протоколів і модернізації епідеміологічного нагляду і реагування. Багато що з цього було зроблено у співпраці з нашими міжнародними партнерами.

До недавнього часу Україна мала один із найнижчих показників імунізації у світі – лише 14% вакцинованих від поліомієліту всередині 2015 року. Проте, загальнонаціональна кампанія проти поліомієліту у 2015-2016 рр. сприяла збільшенню вакцинованих і новій практиці закупівель, що дозволить уникати дефіциту вакцин.

У той час як соціальні медіа-платформи можуть бути ефективними каналами для розповсюдження точної і позитивної інформації, вони почасти використовуються як форум для масового поширення дезінформації про доцільність і безпеку вакцин. Нам потрібно посилити нашу співпрацю з метою протидії таким зусиллям.

Уперше за останні 25 років ключові реформи готові до прийняття українським Парламентом, і, нарешті, забезпечать українців системою охорони громадського здоров'я, яка відповідає міжнародним стандартам, використовує міжнародні протоколи і надає кращі послуги пацієнтам. І все ж, дехто з корисливих інтересів, за підтримки іноземного чинника, намагається блокувати ці реформи від ухвалення в українському Парламенті. Прийняття цих законопроектів є питанням надзвичайної важливості, особливо для найбільш уразливих осіб, які потребують доступу до якісного медичного обслуговування. У нас немає такої розкоші - чекати ще 5 років, перш ніж будь-яка з цих реформ буде реалізована.

Ми вдячні за підтримку і співпрацю з Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Ваша робота має позитивний вплив на Україну. Однак, ми були б вдячні за докладання більших зусиль із забезпечення спрощених процедур і більш швидкого виконання.

Пані та панове,

Євромайдан – Революція Гідності взимку 2013-2014 рр. – був лише першим кроком.

Побудова нової української системи охорони здоров'я, яка забезпечує рівний доступ до якісного медичного обслуговування, є наступним кроком у процесі розбудови України, вільної від іноземної інтервенції.

Через десятиліття корупції та зневажливого ставлення Україна є країною, населення якої скорочується, має низьку тривалість життя і зменшення рівня народжуваності.

Жоден міністр охорони здоров'я не може щось змінити поодинці. Я була б дуже вдячна вам, дорогі колеги, за ваше подальше активне залучення і співпрацю з усіма українськими урядовими структурами з метою забезпечення упровадження нагально потрібної реформи охорони здоров’я.

Українці не можуть чекати ще півдесятиліття. Дякую за вашу підтримку та допомогу нам рухати Україну – і глобальне здоров'я – вперед.

Дякую за увагу.