Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Виступ доктора Уляни Супрун, в.о. міністра охорони здоров'я України, під час зустрічі на рівні міністрів в рамках ініціативи «Глобальний порядок денний з питань безпеки здоров'я», Балі, Індонезія (переклад з англійської згідно з виступом)

6 листопада 2018
2984

Шановні колеги!

Дякую за те, що запросили Україну на 5-у Зустріч на рівні міністрів в рамках ініціативи «Глобальний порядок денний з питань безпеки здоров'я» (the 5th Global Health Security Agenda (GHSA) Ministerial Meeting).

Питання підвищення готовності до реагування на загрози біологічного, техногенного, ядерного та хімічного характеру важливі у порядку денному як для України, так і для інших країн-партнерів ініціативи GHSA.

Цього року завершується перший 4-річний цикл ініціативи GHSA, протягом якого Україна здійснила оцінку наявного потенціалу та створила робочі міжсекторальні групи, які розробили п’ятирічні плани роботи відповідно до рекомендацій GHSA. Ми виділили п’ять пріоритетів на наступний період:
 

  1. Збір інформації та перехід на цифрову технологію — посилення системи епідеміологічного нагляду у сфері громадського здоров’я, а також впровадження електронних систем для збору інформації та звітності.
  2. Підвищення рівня охоплення вакцинацією – за допомогою відповідних змін в сфері державної політики та проведення інформаційних кампаній.
  3. Комунікації — навчання кризовим комунікаціям.
  4. Технічне оснащення — реорганізація лабораторій громадського здоров’я, що дозволить підвищити швидкість виявлення збудників інфекційних захворювань бактеріологічної та вірусної природи, а також забезпечить збір та збереження колекцій цих патогенів за допомогою впровадження цифрових технологій.
  5. Методологія — використання світових підходів для розробки та впровадження транснаціональних, національних та регіональних планів з готовності до загроз та реагування на них.

Політики з питань біобезпеки повинні розпізнавати загрози від терористів включно з атаками цивільного населення, що супроводжуються смертями та численними пораненнями – наприклад, обстріли населених пунктів, збиття малазійського літаку MH-17 з 289 людьми на борту, які всі загинули, російським «Буком», який було нелегально ввезено на територію України з Росії під час російського військового вторгнення в 2014 році, використання заборонених міжнародними конвенціями видів зброї – зокрема, застосування хімічної зброї у Сирії, отруєння речовиною «Новачок» в місті Солсбері у Великобританії. У жовтні цього року, чотири дитини віком від 10 до 13 років підірвалися на протипіхотній міні в окупованому Російською Федерацією місті Горлівка, троє з них загинули. Четверта дитина досі перебуває в лікарні. На офіційній сторінці у Twitter Посольство США в Україні повідомило, що Росія перетворила Україну на одну з лідерів по небезпеці від наземних міни для населення. Близько 220 тисяч дітей на Сході України живуть під постійною загрозою нездетонованих вибухових речовин та наземних мін, що залишаються після бойових дій через російську війну проти України.

Російська Федерація відповідальна за усі перераховані вище злочини. Ця держава уже 4-й рік поспіль веде війну на Сході України, забравши понад 10000 життів, окуповавши близько 6% наших територій і змусивши понад 1,5 млн українців покинути свої домівки. Дії Росії підривають як біологічну, так і глобальну безпеку людства.

РФ веде тотальну всеохопну гібридну війну не тільки шляхом військового наступу, але, навіть важливіше, і за допомогою умисного викривлення та маніпуляції інформацією. Україна сьогодні є об’єктом російської гібридної війни, але було б помилкою вважати нас єдиною ціллю.

В журналі «American Journal of Public Health» були опублікуванні результати дослідження, яке виявило, що російські боти та тролі роками поспіль живили антивакцинаторську полеміку поширюючи брехню та меседжі проти вакцин в соцмережах.  Результати нам усім відомі — з вересня 2017 до серпня  2018 року показники захворюваності на кір в Європі досягли рекордного рівня: захворіли понад 60 тисяч людей, 31 з них померли.

Росія сьогодні є головним спонсором і диригентом гібридної війни проти здоров'я кожного шляхом зловживання соціальних медіа.. Це потребує негайної реакції світової спільноти, адже ця війна несе величезну загрозу біобезпеці цілого світу. З огляду на це, Росію необхідно визнати державою-спонсором тероризму, а російське «Агентство досліджень інтернету» (IRA) – таким, що загрожує національній безпеці усіх держав-партерів, а також потрібно розширити міжнародні санкції проти РФ включивши російський бізнес, пов'язаний зі сферою охорони здоров'я.

Текст виступу англійською читайте за посиланням: https://goo.gl/oNtr8G

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ