Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Віктор Ляшко: Україна вимагає припинити вплив росії у прийнятті рішень у сфері охорони здоров’я

10 травня 2022
382

Україна вимагає заморозити право голосу росії у ВООЗ та перенести офіс ВООЗ із профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями із москви. Про це, на спеціальній сесії Європейського регіонального комітету ВООЗ заявив Віктор Ляшко.

Сесія розглядає подану Україною резолюцію «Надзвичайна ситуація у сфері охорони здоров’я в Україні та в сусідніх країнах, спричинена агресією Російської Федерації». 

«Нам всім варто зрозуміти – сьогодні участь росії, її медичних працівників, які жодного разу не висловили свою позицію проти війни, а навпаки, відкрито її підтримують, її політичного лідерства у будь-якому заході під егідою ВООЗ – це пляма на репутації організації. Це зневага роботи медиків України, 11 з яких вбито російськими окупантами і вже ніколи не зможуть вийти на своє робоче місце. Тому сьогодні наше послання для цієї спеціальної сесії дуже просте – припинити вплив росії у прийнятті рішень у сфері охорони здоров’я», — зауважив Віктор Ляшко. 

За словами міністра охорони здоров'я, даючи місце росії в прийнятті рішень від імені ВООЗ – чи то через регіональні офіси, чи через членство у виконавчому комітеті, — світ просто продовжує грати у жорстоку гру росії.

Також на сесії Україна продовжила наполягати на переміщенні за межі росії Європейського офісу ВООЗ із профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями.

Віктор Ляшко зазначив, що через розв’язану росією війну заходи, проведені Офісом ВООЗ у москві, виглядають особливо цинічно. 

«Останніми роками офіс ВООЗ у москві провів спільний семінар із політик щодо продуктів харчування. У той час, як росіяни викрадають зерно з окупованих територій на півдні України. Офіс продовжує давати рекомендації щодо ставлення дітей до питань здоров'я. Тим часом руками російських терористів вбито понад 200 українських дітей. Поки московський офіс розглядає питання травматизму — через їх війська в Україні вже понад тисячі людей потребують протезування втрачених  кінцівок», — заявив міністр охорони здоров'я України.

Тому позиція України залишатиметься незмінною — росія, руки якої по лікоть у крові, не може приймати рішення у сфері охорони здоров'я. Так само на території держави-вбивці не може розташовуватися офіс Організації, яка відстоює право на охорону здоров'я та життя кожного.