Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Віктор Ляшко: Безпечність та якість харчування - це основа реформи шкільного харчування

8 жовтня 2021
3731

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко взяв участь у третьому регіональному форумі "Реформа системи шкільного харчування". Форум пройшов за участі Першої леді Олени Зеленської та Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

"Згадую початок реформи. Усе починалося з мого простого бажання мами забезпечити корисне та смачне харчування у школі для дітей, але за два роки роботи це перетворилося на важливу місію"- розповіла під час свого виступу Перша леді Олена Зеленська.

Як зазначив, Денис Шмигаль, реформа системи шкільного харчування — це здоров’я дітей по всій Україні. 

"Діти ростуть швидко, тому для всіх нас побажання: не гаймо часу, потрібні оперативні рішення та швидкі позитивні результати», — наголосив Прем'єр-міністр.

"Реалізація зазначеної реформи дасть можливість не тільки зберегти здоров’я дітей, а й закріпити здорові харчові звички в дорослому віці і таким чином вплинути на загальний рівень неінфекційної захворюваності серед дорослого населення" - зазначив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Під час форуму відбулися виступи спікерів та дискусії, зокрема – щодо впровадження та контролю дотримання нових норм харчування, публічних закупівель, проєктного підходу до переобладнання закладів освіти тощо.

Також, в межах форуму відбулося проведення практичної панелі – демонстрації можливостей сучасного технологічного процесу від команди ГО «Національна асоціація громадського харчування». За 45 хвилин кухарі приготували обід в асортименті з шести страв для 700 людей – учасників форуму

Під час виступу на форумі міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко наголосив, що реформа організації харчування в організованих колективах на законодавчому рівні вже запущена. Також затверджено оновлений санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, нові норми та порядок організації харчування. 

Для того, щоб забезпечити закупівлі харчових продуктів відповідно до нових норм, встановлено гнучкий перехідний період, під час якого дозволено дію вже укладених договорів строком до 1 січня 2022 року.

Крім того, важливо дотримуватись елементарних принципів гігієни, а саме: 

  • особистої гігієни
  • дотримання гігієнічних вимог власне в харчоблоці (температурні режими, розмежування потоків сирої та готової продукції, дотримання термінів придатності продуктів, наявність проточної холодної та гарячої води тощо).

З метою безпеки процесу приготування їжі важливо окремо приділити увагу медичним оглядам працівників закладів освіти. 

Допуск до роботи працівників повинен здійснюватися виключно після проходження відповідного медичного огляду.

Медичний огляд повинен здійснюватися під час прийняття на роботу та періодично (протягом трудової діяльності). Ця вимога зазначена як в Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, так і в Санітарних регламентах для шкіл та дитячих садочків.

Вимоги щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів, перелік необхідних обстежень лікарів-спеціалістів та лабораторних і інших досліджень врегульовані наказом МОЗ.

Так в закладах освіти, крім вищих навчальних закладів III-IV рівнів, попередній та періодичні медичні огляди повинні проходити:

  • керівники, їх заступники;
  • педагогічні працівники;
  • медичний персонал;
  • працівники харчоблоків;
  • спеціалісти, що беруть участь у навчально-виховному процесі;
  • технічний персонал.

Нагадаємо, що МОЗ з наступного тижня розпочинає проведення раптових обстежень персоналу щодо носійства збудників інфекційних хвороб.