Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Відомча медицина поступово інтегрується в загальну систему охорони здоров’я – Павло Ковтонюк

24 березня 2017
898

У цивілізованих країнах немає відомчої медицини. Там існують окремі програми, які передбачають певні види медпослуг для визначених категорій осіб. Так само в Україні, відомча медицина буде інтегрована в загальну систему охорони здоров’я. Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк, коментуючи питання подальшої долі відомчої медицини.

«У розвинених країнах, оскільки працює система національної страхової медицини, гроші йдуть не на утримання відомчих закладів, а за послуги. Коли хочуть покрити додаткові послуги для якоїсь категорії людей, наприклад, військових чи державних службовців, роблять окремі страхові програми. Тобто, кошти йдуть за людиною в певний заклад. А в Радянському Союзі був інший принцип: утримували окремі заклади, куди ці люди повинні були ходити», – зазначив Ковтонюк. Він запевнив, що ситуація зміниться. За словами заступника міністра, відомства самостійно ухвалюватимуть рішення, чи хочуть вони й надалі зі своїх бюджетів утримувати медичні заклади.

«Нова економіка охорони здоров’я після реформи, коли ми перейдемо на принцип національного солідарного страхування, буде підштовхувати до інтеграції відомчих закладів у загальну мережу, – наголошує Павло Ковтонюк. – Окремі відомства вже діють на випередження, наприклад, «Укрзалізниця», яка почала цей процес. Вони планують робити окремі програми для своїх працівників, але заклади утримувати не хочуть. І це правильний підхід. Як тільки буде запроваджена страхова медицина у 2019 році, ці процеси підуть активніше. Відомства побачать, що неефективно утримувати лікарні, набагато вигідніше витрачати кошти на послугу».