Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Відновили роботу технічної групи з питань імунопрофілактики

17 лютого 2017
3574

Напередодні відбулося установче засідання Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики при МОЗ України (НТГЕІ). Роботу органу відновили після зміни його складу.

«Міністерство потребує і розраховує на експертну допомогу технічної групи у таких важливих питаннях, як оптимальна національна політика імунізації та стратегічна робота з подолання хвороб, яким можна запобігти через вакцинацію», – відкриваючи зустріч, наголосила Оксана Сивак, заступник міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції.

На нинішній зустрічі визначили цілі, завдання та функції НТГЕІ, права та обов’язки членів, регламент роботи. Серед функцій групи: формування обґрунтованих стратегій боротьби з вакцинокерованими хворобами, моніторинг програми імунізації з оцінкою кількісних показників, збір та аналіз даних для вироблення національної політики імунізації.

За словами голови технічної групи Володимира Широбокова, робота починається не на порожньому місці. Потреба у такій дорадчій групі існує вже кілька років.

Учасники Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики за потреби можуть залучати колег з інших сфер, що сприятиме створенню міжвідомчих зв'язків. Федір Лапій, головний позаштатний імунолог Києва, розповідаючи про історію створення такої групи, зазначив, що для вирішення питань імунізації на найвищому рівні варто розглянути подальше створення Міжвідомчого органу на рівні Кабміну.

Технічний експерт бюро ВООЗ в Україні з програми імунопрофілактики та хвороб, яким можна запобігти вакцинами, Вусала Аллахвердієва представила технічний брифінг від представництва ЄРБ ВООЗ в Україні про роботу НТГЕІ в Європейському регіоні.

Серед мінімальних вимог до НТГЕІ:

- офіційно затверджені функціональні обов'язки;

- правова або адміністративна основа;

- основні члени представляють такі галузі знань: імунологія, громадське здоров'я, епідеміологія, інфекційні захворювання, педіатрія, медицина, економіка охорони здоров'я;

- засідання групи відбуваються не рідше ніж раз на рік із завчасним поширенням порядку денного та інформаційних матеріалів;

- декларування конфлікту інтересів учасників.

Подібні органи вже успішно працюють у світі, тому й Україна йде цим шляхом.