Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Вакцини проти туберкульозу та інші необхідні для дітей вакцини вже доступні в Україні

31 серпня 2016
5009

25 серпня в Україну доставили 2,5 млн доз вакцин від туберкульозу (БЦЖ). Це партія вакцин, придбаних Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) на запит Міністерства охорони здоров’я у рамках комплексної угоди з міжнародних закупівель.

Раніше ЮНІСЕФ вже придбав такі вакцини, як КПК (від кору, паротиту та краснухи), вакцину від гепатиту Б, АКДП (від кашлюку, дифтерії і правцю), АДП-М (від дифтерії та правцю для дорослих), АДП (від дифтерії та правцю для дітей), вакцину проти сказу і вакцину bOPV (бівалентна оральна поліомієлітна вакцина). Всі ці вакцини входять до національного календаря щеплень, розробленого для забезпечення захисту дітей від небезпечних захворювань, яким можна запобігти шляхом вакцинації. Вакцини bOPV та АКДП будуть завезені найближчим часом, а всі інші вже були завезені в Україну.

Постачання вакцини БЦЖ у країну дозволить подолати її гостру нестачу та створить умови для повноцінної реалізації програми рутинної імунізації в Україні.

Гостра нестача життєво важливих лікарських засобів та вакцин в Україні протягом останніх декількох років спонукала Міністерство охорони здоров’я звернутися до міжнародних організацій, у тому числі до ЮНІСЕФ, за допомогою із закупівлею цих лікарських засобів та вакцин як тимчасовий вихід із ситуації.

«Протягом нинішнього циклу закупівель МОЗ за допомогою трьох міжнародних організацій – ЮНІСЕФ, ПРООН та Crown Agents – придбало лікарських засобів та вакцин на загальну суму понад 2,2 млрд грн», – заявила в.о. Міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун під час сьогоднішньої прес-конференції в Українському кризовому медіа-центрі. «За словами організацій пацієнтів, такі міжнародні закупівлі дозволили зекономити біля 790 млн грн (у порівнянні із національними закупівлями, проведеними у 2014 р.). Міжнародні закупівлі також сприяли подоланню монополії виробників – нині 40% вакцин та лікарських засобів придбано у нових постачальників», – додала доктор Супрун.

МОЗ планує у найближчі роки продовжити закуповувати найважливіші лікарські засоби та вакцини через міжнародні організації. Це дозволить уникнути корупції під час тендерів та сприятиме розбудові спроможності Уряду реформувати власну систему закупівель, у т.ч. створити належні механізми визначення потреб.

Вакцини, придбані міжнародними організаціями для використання в Україні, пройшли пре-кваліфікацію Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) та виготовлені провідними світовими виробниками відповідно до найвищих міжнародних стандартів.

«Україна має найнижчі показники охоплення вакцинацією серед усіх європейських країн. Постачання вакцин є критично важливим для відновлення програм рутинної імунізації та забезпечення захисту українських дітей від захворювань, яким можна запобігти. Для нас велика радість надати підтримку Уряду у розробці системи для забезпечення оперативних та ефективних закупівель, у тому числі для реєстрації вакцин та лікарських засобів», – зазначила Джованна Барберіс, Голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні.

Система закупівель ЮНІСЕФ є абсолютно прозорою та відповідає міжнародним стандартам. Вона дозволяє забезпечити, що країни мають доступ до якісної продукції за найкращу ціну та запобігати дефіциту запасів, таким чином сприяючи збереженню життів. Враховуючи, що ЮНІСЕФ проводить закупівлі оптом та в умовах ринкової конкуренції, це дозволяє Дитячому фонду купувати лікарські засоби та вакцини за все нижчими цінами кожного року. ЮНІСЕФ жодним чином не використовує процес таких закупівель для отримання вигоди для себе. Навіть більше, в циклі закупівель за кошти 2015 року, ЮНІСЕФ взяв на себе усі логістичні витрати, пов’язані із транспортуванням вакцин всередині України.

Більше інформації про вакцини, придбані ЮНІСЕФ, та статус їх поставок, можна дізнатися на сторінці: http://www.unicef.org/ukraine/ukr/media_29312.html.