Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

В Україні виписано вже понад 200 тисяч електронних рецептів на антибіотики

13 жовтня 2022
2782

З моменту запуску реформи, тобто з 1 серпня цього року, в Україні виписали вже більш як 200 тисяч електронних рецептів на антибіотики.

Відпуск антибіотиків за е-рецептом запобігає їх безконтрольному прийому, що може призвести до незворотних наслідків. За даними ВООЗ, унаслідок антибіотикорезистентності у світі щороку помирає близько 700 тисяч людей. 

Вчені прогнозують, що через широку доступність антибіотиків та поширене самолікування кількість смертей внаслідок стійкості бактерій буде стрімко зростати. Так, за прогнозами науковців, ця цифра може становити 10 мільйонів смертей щороку вже в 2050 році. Саме тому раціоналізація вживання антибіотиків та контроль за їх відпуском дозволять суттєво скоротити темпи набуття стійкості бактерій до антибіотикотерапії.

Впровадження електронного рецепта дозволить досліджувати й аналізувати дані про призначення антибіотиків у країні та за результатами цього аналізу розробляти та вживати необхідні заходи. 

«Дані про споживання антибіотиків в Україні й раніше збиралися та аналізувалися, однак вони є неповними. Із впровадженням електронного рецепта дані про призначення антибіотиків дають можливість експертам оцінити вплив прийнятих рішень і впроваджених заходів на раціональність та контрольованість використання цих препаратів», – говорить заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

Нагадаємо, що впровадження е-рецепта на антибіотики в Україні відбувається з певними виключеннями. Так, аптеки поблизу територій ведення бойових дій або на тимчасово окупованих територіях на час воєнного стану в разі критичної потреби можуть відпускати пацієнтам антибіотики без рецепта лікаря.

Крім того, як і раніше, волонтерські та благодійні організації на запит відповідної установи, до прикладу, військової частини чи закладу охорони здоров'я можуть закуповувати рецептурні лікарські засоби для потреб воєнного часу оптово безпосередньо у дистрибʼюторів без рецепта лікаря.