Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

В Україні понад 100 тисяч пацієнтів з ВІЛ забезпечать лікуванням у наступному році

1 грудня 2016
3207

Цього року держава вперше збільшила бюджет на охорону здоров'я на 2 млрд грн. Після схвалення головного кошторису країни Верховною Радою фінансування програми з протидії епідемії ВІЛ зросте на 132%.

«Ми говоримо і згадуємо про це для того, щоб вберегти інших. І дуже важливо зупинити поширення хвороби. Я вірю, що настане день, коли людство переможе у цій війні зі СНІДом», - зазначила Оксана Сивак, заступник міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції під час акції «Абонемент на життя» біля меморіалу «Червона стрічка».

Понад 100 тисяч хворих отримають лікування і шанс на нормальне життя. Як зазначила Оксана Сивак, цей важливий крок став можливим завдяки спільним зусиллям МОЗу, пацієнтських організацій, лікарів та міжнародних партнерів.

Фінансування боротьби відбувається в межах загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки, яка затверджена Законом України від 20 жовтня 2014 року.

На виконання Програми з Державного бюджету України у 2016 році виділено понад 360 млн грн, у тому числі 252 млн грн – на закупівлю антиретровірусних препаратів (АРП) та, вперше в історії держави, 13 млн грн – на закупівлю препаратів для замісної підтримувальної терапії (ЗПТ).

Наразі антиретровірусну терапію в Україні отримують 71 тисяч осіб та 9 тисяч особи - препарати ЗПТ (без урахування даних АР Крим та частини території проведення антитерористичної операції).

Надзвичайно важливим поряд із лікуванням є питання профілактики інфекції. Свідомий вибір кожного – безпечний секс, увага до закладів, де отримуємо послуги: салони краси, стоматологія, інфекційний контроль у медичних закладах. Це комплекс заходів, що допоможе подолати поширення хвороби в усьому світі.

Станом на перше листопада у закладах охорони здоров’я під медичним наглядом знаходилось 132 714 ВІЛ-інфікованих громадян України. Найвищі рівні поширеності ВІЛ-інфекції реєструвались у Одеській, Дніпропетровській, Миколаївській, Херсонській областях та місті Києві.

Протягом 2015 року в країні щодня реєстрували 43 випадки захворювання на ВІЛ-інфекцію, 23 захворювання на СНІД та 8 випадків смерті від СНІДу.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я та ЮНЕЙДС, у світі з ВІЛ-інфекцією живе близько 37 мільйонів людей. Україна залишається регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ. За оновленими оцінками щодо ВІЛ/СНІДу, на початок 2016 року в Україні мешкало 220 тисяч людей із ВІЛ.