Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

В Україні готуватимуть інструкторів з першої та догоспітальної допомоги

8 червня 2018
1806

Досвід країн Євросоюзу вказує на те, що важливою підтримкою для державної системи екстреної допомоги є саме добровільне рятувальництво, коли люди, які першими опинилися на місці події, знають як діяти в екстрених ситуаціях, доки не прибуде фахова медична допомога. Як розвивати потенціал добровільного рятувальництва в Україні разом з українськими фахівцями обговорили експерти з Польщі, Німеччини та Італії на конференції у Києві.

Звичайні люди, які оволоділи практичними навичками з першої допомоги, можуть врятувати життя до приїзду професіоналів служби екстреної медичної допомоги, , співпрацювати з рятувальниками, пожежниками, поліцією та іншими екстреними службами.

«Підготовка тих, хто може бути на місці події першими, – це концептуальне завдання реформи системи екстреної медичної допомоги. Тому МОЗ ввів нові професії – інструктор з першої допомоги та інструктор з догоспітальної допомоги. Ці професіонали повинні готувати тих людей, хто хоче надавати першу допомогу або тих, хто за своїми службовими обов’язками зобов’язаний надавати таку допомогу», – говорить Олександр Данилюк, головний спеціаліст Управління екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Міністерства охорони здоров’я України.

Добровільне рятувальництво набирає особливої ваги у ситуації військових конфліктів, катастроф, стихійних лих, масових заходів. Водночас, навіть у буденному житті добровільні рятувальники можуть стати дієвим підкріпленням екстреної служби.

«Співпраця добровільних рятувальників з державною системою охорони здоров’я є дуже ефективною. Добровільні рятувальники, які діють на локальному рівні, набагато краще обізнані на місцевості та ближчі до людей», – наголошує Міхал Ржиско, координатор проекту «Розвиток системи добровільного рятувальництва в Україні».

Читайте також