Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Уляна Супрун: «Міжнародні закупівлі ліків довели – це найдієвіша антикорупційна реформа в охороні здоров’я»

14 березня 2017
776

В.о. міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун спільно з міжнародними партнерами із закупівель та пацієнтськими організаціями провела прес-ланч на тему «Закупівлі ліків через міжнародні організації: аналіз першого року та старт закупівельного процесу 2017».

Учасники прес-ланчу підбили підсумки попереднього закупівельного періоду та анонсували старт цього процесу у 2017 році.

В.о. міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун розповіла, що міжнародні організації – Програма розвитку ООН, Дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ, компанія Crown Agents – закінчили поставки за гроші, виділені на закупівлі на 2015 рік.

«Досвід закупівель 2015 року яскраво показує, що це найдієвіша антикорупційна реформа в охороні здоров’я. Нам вдалося значно розширити географію учасників, закупити понад 60% необхідних ліків напряму у виробників. І головне – завдяки проведенню закупівель на міжнародних ринках, отримати якісні ліки, які раніше не були доступні в Україні. Успіхи 2015 року підтверджують: реформа закупівель ефективна, і її потрібно продовжувати», – повідомила очільниця Міністерства.

Також доктор Супрун зазначила, що підготовка до початку закупівель 2016 року вимагала перегляду наявних номенклатурних груп та груп із супроводу державних закупівель. На цьому рівні виявили корупційні ризики, які могли завадити проведенню чесних закупівель. Наприклад, групи прописували неправильні дозування ліків, що не давало можливості міжнародній організації закупити необхідні препарати. Або ж визначали такі вимоги до покупки, що критично обмежували кількість учасників тендеру.

«Від моменту приходу нашої команди до міністерства у вересні, нам довелося паралельно проводити два процеси: розблоковувати закупівлі за кошти 2015 року та розпочинати закупівлі за кошти 2016. Фактично, відколи нова команда прийшла в міністерство, за три місяці ми змогли зробити те, що МОЗ не зробив за дев’ять місяців до нас. Це був важливий досвід, завдяки якому ми визначили багато можливостей для вдосконалення процесу закупівель. Саме тому цього року ми стартували набагато раніше і з конкретними планами, як розпочати і завершити заплановані закупівлі вже цього року», – наголосила Уляна Супрун.

Щодо закупівель за кошти 2016 року, то наразі з переданих міжнародним організаціям 37 програм, закрито уже 36. Поставки вже почалися. Зокрема, за напрямками СНІДу, хвороби Гоше, мукополісахаридозу, бульозному епідермолізу, ЮРА, муковісцидозу та по ряду позицій у дорослій онкології. Найближчим часом розпочнуться поставки комбінованих легеневих фосфоліпідів, за програмами донорства крові, ДЦП, ліків від гепатиту С, імуноглобулінів.

Наразі ж триває процес формування номенклатур для закупівлі препаратів за кошти 2017 року. Уже створені робочі групи.

Міністерство планує до кінця березня отримати нові номенклатури та розпочати процес підготовки до укладання угод з міжнародними спеціалізованими організаціями – ПРООН, ЮНІСЕФ, Crown Agents.

Ольга Стефанишина, експертка Реанімаційного Пакету Реформ, виконавчий директор БФ «Пацієнти України» підтримала нинішні реформи МОЗу. За підрахунками «Пацієнтів України», після того, як закон набув чинності, українці змогли отримати більше якісних ліків.

«Ми зараз говоримо про людей, життя яких було врятовано завдяки цим закупівлям. Наприклад, ПРООН купила на 200% більше ліків проти туберкульозу. А це 43 тисячі додатково пролікованих пацієнтів», – розповіла Ольга Стефанишина.

В свою чергу представники міжнародних організацій ПРООН, Crown Agents та ЮНІСЕФ, присутні на заході, зауважили, що міжнародні закупівлі – це далекоглядний та сміливий крок української влади. Та вдосконалюватися ще є куди. Наприклад, директор ПРООН в Україні Янтомас Хімстра зауважив, що завчасне планування закупівель дозволить економити більше та закуповувати все напряму у виробників.

«Ми можемо ходити від виробника до виробника і просити продати нам трохи ліків щороку. А можемо прийти і замовити великий обсяг препаратів на довгий період, наприклад, на 10 років. Тоді Україна прийде з одним замовленням і зможе отримати хороші знижки за таку довгострокову співпрацю», – запропонував Україні Янтомас Хімстра.

Також під час прес-ланчу Олександра Устінова, член правління Центру протидії корупції, представила аналітичний звіт Центру протидії корупції за результатами аналізу закупівель ліків міжнародними організаціями 2015 року та план дій для покращення процесу в 2017 році. За підрахунками аналітиків Центру, економія на закупівлях ліків склала 620 млн грн.

«Закупівля ліків через міжнародні організації дозволила не лише зекономити кошти, але й розширити конкуренцію на ринку. Так, 6 з 8 вакцин, закуплених ЮНІСЕФ, до цього не були зареєстровані в Україні», – розповіла Олександра Устінова.

Тим не менше, зауважила вона, ключовим у прискоренні процесу закупівель і поставок цього року є вирішення проблеми зі звільненням від податків постачальників за програмами міжнародних закупівель, через яку торік були затримки на митницях.