Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Україну відвідала оціночна місія з питань подолання вірусних гепатитів

8 червня 2017
7144

Чотириденна місія ВООЗ та CDC оцінюватиме зусилля України у боротьбі з вірусними гепатитами.

Протягом 6-9 червня місія за участі експертів ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров’я) та CDC (Центру з контролю й профілактики захворювань США) оцінюватиме зусилля Україні у боротьбі з вірусними гепатитами. 

Фахівці розглянуть вітчизняну систему збору епідданих та усі етапи виявлення інфекції і лікування захворювання. 

«Ґрунтовна оцінка ситуації з гепатитами необхідна, як точка відліку, від якої можна відштовхуватися при розробці заходів із подальшого подолання цього захворювання. Ми відверто відповідаємо на усі запитання експертів місії і зацікавлені у рекомендаціях, які стануть додатковим інструментом для вживання подальших кроків з елімінації гепатитів у країні», – зазначила Оксана Сивак, заступник міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції.

Україна належить до країн із середньою поширеністю гепатитів. Однак, за результатами моніторингу груп ризику інфікування вірусом гепатиту С, захворюваність серед них значно перевищує середньосвітові показники та сягає 40-60% контингенту.

Щорічно в країні реєструється 11-14 тисяч нових випадків вірусних гепатитів. Станом на початок 2016 року в Україні на обліку перебувало 67141 хворих), які потребують лікування (20258 – на гепатит В та 46883 – на гепатит С. 

За даними ВООЗ понад 2 млрд осіб у світі інфіковані або перехворіли вірусними гепатитами різної етіології. Щорічно 2-3 мільйони осіб інфікуються та близько 120-170 мільйонів осіб хронічно інфіковані вірусом гепатиту С. 

Під час оціночної місії група експертів ознайомиться із збором інформації у Центрі медичної статистики МОЗ України та Українському центрі контролю та моніторингу захворювань МОЗ України. Відвідали кафедру інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О.О. Богомольця та Центру громадського здоров’я МОЗ України, Київський міський центр крові та міську клінічну лікарню, зокрема інфекційне відділення, амбулаторно-поліклінічне відділення міського центру СНІДу, хірургічне відділення (чи інше визначене відділення), діагностичну лабораторію. 

Нагадаємо, з 2013 року в Україні діяла Державна цільова соціальна програма профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів на період до 2016 року. У межах якої було запроваджено низку комплексних заходів із забезпечення доступу населення до послуг з профілактики, діагностики, лікування вірусних гепатитів та затверджено національні стандарти лікування з урахуванням передового світового досвіду.