Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Українські медики пройшли тренінги з хімічного реагування, УЗД-діагностики і периопераційного догляду пацієнтів

12 жовтня 2022
2328

342 українські медики – як лікарі, так і медсестри – з Феофанії, Охматдиту, Головного військового медичного госпіталю та інших лікарень Києва, Харкова, Тернополя, Вінниці і Хмельницького пройшли тренінги на теми: «Хімічна готовність та реагування», «Портативний ультразвуковий діагностичний пристрій (POCUS)» та «Периопераційний догляд пацієнтів». 

Навчання було організоване благодійною організацією «MedGlobal» у партнерстві з фондом «SMART Medical Aid» та за підтримки Міністерства охорони здоров’я України, лікарень «Охматдит», «Феофанія», Головного військового медичного госпіталю, Ukraine Charity та UMANA.

Тренінги спрямовані навчити лікарів швидко і вміло реагувати на ураження пацієнта нервово-паралітичними чи отруйними речовинами, зокрема внаслідок викиду хлору чи аміаку. 

Також у ході тренінгів лікарі навчалися користуватися компактним УЗД-апаратом, який зручно використовувати для діагностики воєнних травм на полі бою або на етапі до госпіталізації. Це значно підвищує можливості врятувати життя поранених та надати невідкладну медичну допомогу. 

Крім того, хірургічні медсестри дитячих лікарень мали змогу покращити свої знання та навички догляду за маленькими пацієнтами під час та після хірургічного втручання. Важливо, що навчання включало як теоретичну, так і практичну частини.

Українські лікарі пройшли навчання та обмінювалися досвідом з американськими лікарями і медсестрами, волонтерами MedGlobal з досвідом роботи у країнах в стані війни, зокрема у Сирії, Лівані, секторі Газа. Серед них: президент MedGlobal, фахівець з пульмонології та інтенсивної терапії Захер Сахлул, директор медичних програм Університету Флориди Райлі Джонс, доцент кафедри клінічної медицини Університету Пенсильванії Нахрін Ахмед, лікар первинної допомоги лікарні Рочестера Таня Буцєрка, медсестри хірургічного профілю з лікарень Техасу та Нью-Йорка Крістен Піззуті та Жан Клін, а також медсестра загального профілю у лікарні Нозвестерну Алісія Бін.

Міністерство охорони здоров’я України висловлює вдячність закордонним колегам та партнерам за активну допомогу та міжнародну підтримку, а також за важливий обмін досвідом, який допоможе рятувати наших військових та цивільних.

Довідка: 

MedGlobal – це гуманітарна благодійна громадська організація, яка підтримує вразливі верстви населення у всьому світі через програми з охорони здоров'я та реагування на надзвичайні ситуації. Програми з охорони здоров’я допомагають жертвам воєн і катастроф, біженцям, внутрішньо переміщеним особам з низьким рівнем ресурсів. 

Організація розпочала свою місію в Україні ще з перших днів війни. MedGlobal співпрацює з Міністерством охорони здоров’я, Міністерством оборони України та Державною службою з надзвичайних ситуацій для визначення місцевих медичних потреб. Також з березня цього року у рамках співпраці MedGlobal надала Україні необхідні ліки та медичне обладнання, а також провела тренінги на теми воєнних травм для понад 900 лікарів з 61 обласної лікарні.