Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Українські лікарі та медичні сестри взяли участь в освітньому турі «Медсестра з розширеними повноваженнями» україно-швейцарського проєкту «Розвиток медичної освіти»

5 грудня 2022
887

Попри повномасштабну війну в Україні медики продовжують підвищувати свої професійні навички та вміння. Відтак, завдяки україно-швейцарському проєкту «Розвиток медичної освіти», українські лікарі, медсестри й управлінці з українських ПМД-команд мали змогу ознайомитися з досвідом колег із Хорватії.

Загалом проєкт сфокусовано на покращанні первинної медико-санітарної допомоги, а також на освіті сімейних лікарів, медсестер, педіатрів, управлінців закладів первинної допомоги.  

В освітньому турі взяли участь 25 учасників та учасниць, серед яких були сімейні лікарі та сімейні медсестри з різних регіонів України. 

У ході навчання медки ознайомилися з системою охорони здоров’я Хорватії на національному рівні, а також зустрілися з представниками Інституту громадського здоров’я, представниками Палати лікарів. Також були обговорені сфери громадського здоров’я, зокрема шкільна медицина, епідеміологія, здоровий спосіб життя та профілактика наркотичних залежностей. 

Крім того, вони мали змогу поспілкуватися з представниками Палати медичних сестер Хорватії. Відомо, що ця організація працює з 2004 року та активно впливає на розвиток медсестринства, видає ліцензії медичним сестрам, формує переліки компетенцій, захищає права членів палати і виконує ще багато функцій, переданих їй державою.

Завдяки такому обміну досвідом між українськими та хорватськими лікарями, медикам вдалося:

  • покращити свої лікарські навички у командній роботі лікаря і сестри медичної на первинному рівні надання медичної допомоги;
  • проаналізували роботу й розподіл ролей лікарів і медсестер у хорватських ПМД; 
  • дізнатися про підходи, які використовуються для забезпечення якості послуг, планування та надання БПР для медсестер і лікарів.

Довідка: україно-швейцарський проєкт «Розвиток медичної освіти» реалізується в Україні Швейцарським інститутом тропічного й громадського здоров’я (Swiss TPH) за фінансової підтримки Швейцарського агентства розвитку та співробітництва (SDC). Ключова мета проєкту — покращити якість охорони здоров’я в Україні шляхом удосконалення системи медичної освіти для представників і представниць первинної ланки медичної допомоги.