Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Україна збільшила можливості для зберігання вакцин в умовах наднизьких температур – з 200 тис. до 6 млн доз

3 грудня 2021
830

Міністерство охорони здоров’я України спільно з міжнародними партнерами ПРООН, ЮНІСЕФ та USAID продовжує розширювати можливості холодового ланцюга для зберігання й транспортування вакцин, які потребують наднизьких температур – від -60 до -80°C. Таких умов потребує вакцина Comirnaty від Pfizer-BioNTech. 

Станом на сьогодні спроможність національного логістичного провайдера МОЗ України “Укрмедпостач” для зберігання цієї вакцини збільшилася з 200 тис. до 2,3 млн доз, країни загалом – до 6 млн.

“Це означає, що Україна зможе забезпечити зберігання в ультрахолодовому режимі всієї вакцини, що надійде у 2021 та 2022 роках. Це була однією з умов контрактів на її поставки в Україну на 2022-2023 роки”, – наголосив міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко.

Для зберігання вакцини Comirnaty на регіональному рівні ПРООН закупила та встановила на регіональних складах понад 50 морозильників, які в середньому дозволяють зберігати до 40 тис. доз вакцини. Тобто загальна спроможність обласних складів збільшилася до 2 млн доз. 

Додатково у великих регіональних центрах (Дніпро, Одеса, Харків та Львів) найближчим часом будуть встановлені морозильні камери, закуплені ЮНІСЕФ, з можливістю збереження до 200 000 доз вакцини Comirnaty, що дозволить зберігати значно більші обсяги вакцини в умовах ультранизьких температур та суттєво спростить доставку вакцини з національного рівня. Ще 10 таких морозильних камер будуть встановлені на національному складі.  

Це дозволить знизити залежність регіонів від поставок з національного рівня, адже тепер на обласних складах можна буде довший час зберігати більшу кількість вакцини.

До кінця року Україна має отримати ще 7,5 млн доз вакцини Comirnaty/Pfizer. Завдяки тому, що країна довела свою спроможність транспортувати та зберігати великі обсяги вакцини, яка потребує наднизьких температур,  вдалося досягти домовленостей із виробником на поставку ще 50 млн доз Comirnaty у 2022-2023 роках.