Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Україна посіла 50 місце зі 157 за якістю людського капіталу: підсумки зустрічі МВФ та Світового банку

12 жовтня 2018
4154

В.о. міністра охорони здоров'я доктор Уляна Супрун разом з українською делегацією взяла участь у щорічній зустрічі МВФ та Світового банку. Цьогоріч говорили про необхідність розвитку найбільшого світового активу — людського капіталу.

"У світі фінансів сферу охорони здоров’я розглядають в контексті витрат, як в Україні, так і в будь-якій іншій країні. Коли насправді фінансування цієї сфери треба розглядати як інвестиції. 795 мільйонів людей не мають достатньо їжі, щоб вести здоровий активний спосіб життя. Це складно уявити у 2018 році. Але інвестиції в розвиток харчової промисловості вже змінюють життя мільйонів. З 7,4 мільярдів населення світу половина не отримує необхідні медичні послуги. Для того, щоб змінити це, маємо зсунути парадигму фінансування сфери охорони здоров’я — з витрат на інвестиції, - говорить доктор Уляна Супрун.

За оцінкою Світового банку Україна посіла 50-те місце зі 157-ми за якістю людського капіталу. Індекс людського капіталу враховує шанси дожити до 5 років, тривалість освіти, витривалість дорослого населення.

Він порівнює продуктивність працівника, яким стане новонароджений, із тим, якого рівня він або вона могли б досягнути, якби були цілком здорові й добре освічені. Оцінка варіюється в 0 до 1. Україна набрала 0,65 балу.

За оцінками Світового банку дитина, народжена в Україні зараз, матиме 65% продуктивності від максимально можливої. А близько 81% нинішніх 15-річних жителів України доживуть до 60 років (детальніше про якість людського капіталу в Україні читайте тут: https://goo.gl/YEF2LN).

Україна увійшла до перших 6 країн, які взяли участь у пілотному проекті Світового банку та стали імплементаторами індексу людського капіталу. Зараз до цього проекту доєднались вже 28 країн.

Отримали цінні рекомендації від Світового банку щодо інвестицій у сферу охорони здоров’я, які вже почали виконувати завдяки змінам фінансування медицини:

  • Забезпечити розумне та ефективне використання того бюджету, який вже виділяє країна.
  • Збільшувати інвестиції держави в людський капітал - здоров'я та освіту. Мобілізувати додаткові ресурси, наприклад через спрямування податків з алкоголю/тютюну напряму на охорону здоров'я через спеціальний бюджетний фонд.
  • Забезпечити системність цих інвестицій - політичне зобов’язання урядів, закріплене на рівні державних стратегій. Щоб країни менше залежали від зовнішніх ресурсів, більше працювали системно з бюджетами країни.
  • Не гнатися за цифрами, а також прагнути забезпечувати високу якість медичних послуг і освіти.

Трансформація системи охорони здоров’я, яка почалася з первинної медичної допомоги, базується на науково-обґрунтованих принципах, орієнтується на потреби пацієнта та прискорює прогрес України до забезпечення загального охоплення населення послугами охорони здоров'я, що буде повністю впроваджено з 2020 року.

"Найбільшою перешкодою до успіху залишається російська окупація і військова агресія, а також відповідні культурні та інформаційні маніпуляції й обман. Тому також закликала світову спільноту посилювати тиск на Росію. Спільне протистояння Кремлю та звільнення окупованих ним територій — запорука зростання людського капіталу в усьому світі", - підкреслила доктор Уляна Супрун.

Читайте також