Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Удосконалення Стратегії забезпечення сталої відповіді на епідемії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу на період до 2020 року

28 вересня 2016
3086

Зустріч відбулася за участі представників зацікавлених сторін задля досягнення консенсусу. Учасниками узгоджувальної наради стали представники органів виконавчої влади - Міністерство охорони здоров’я і Міністерство фінансів України та основні реципієнти грантів Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні - МБФ «Альянс громадського здоров’я», Мережа ЛЖВ, Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України, а також партнери проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг в дії».

Упродовж 2001 – 2015 років для реалізації програм з протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу Україна отримала від Глобального фонду понад 463 млн доларів США. Надалі зміни в підходах Глобального фонду до виділення ресурсів країнам-реципієнтам вимагають від України готовності і здатності збільшити власне державне фінансування, щоб замінити зовнішнє фінансування. Ця здатність передбачає вироблення оновленої стратегії забезпечення фінансування за рахунок бюджетних коштів та залучення міжнародної технічної допомоги.

Проекти Стратегії та Плану заходів щодо її реалізації були розроблені Міжвідомчою робочою групою МОЗ України з питань забезпечення сталої відповіді епідеміям туберкульозу та ВІЛ/СНІДу під час фінансування програм Глобального фонду. В ході роботи над проектом Стратегії, він пройшов кілька стадій доопрацювання. Було враховано пропозиції та зауваження членів Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, а також проект пройшов громадське обговорення на сайті МОЗ України. За результатами наданих зауважень МОЗ України опрацьовано та внесено запропоновані зміни та доповнення до проектів Стратегії та Плану заходів з її реалізації, які були надані Міністерством освіти і науки України, Міністерством соціальної політики України, Вінницькою та Луганською обласними державними адміністраціями.

Під час сьогоднішньої наради робоча група працювала над узгодженням та доопрацюванням пропозицій та зауважень щодо стратегії від Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та Міністерства фінансів України. Зустріч стала ще однією сходинкою на шляху до удосконалення стратегії країни щодо боротьби з епідемією туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу.