Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

У медичних університетах стартував новий навчальний рік — Віктор Ляшко

2 вересня 2022
5122

У 17 медичних закладах вищої освіти (ЗВО) та післядипломної освіти Міністерства охорони здоров'я розпочався новий навчальний рік. Дата початку навчання — 1 вересня, а для першого курсу — середина вересня. Цьогоріч пріоритетом у кожному ЗВО є створення насамперед безпечних умов навчання для всіх учасників освітнього процесу. 

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко у ході робочого візиту до Львівщини відвідав Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького, де поспілкувався із колективом та студентами-медиками щодо актуальних питань з навчального процесу, доступу до клінічних баз та нових правил проходження інтернатури. 

«Війна безумовно внесла свої корективи у розвиток медичної освітньої системи України. Наразі одним із ключових для нас завдань є переформатування та зміна підходів до університетського навчання у частині доступу до клінічних баз. Ми активно працюємо над тим, щоб запустити в Україні університетські клініки у новому баченні та форматі за європейським прикладом, де  майбутні медики зможуть покращувати свої практичні навички та знання. Зараз активно ведуться перемовини щодо відповідного законопроєкту, аби медзаклади самі були зацікавлені у тому, щоб їхня база стала клінічною, — сказав міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. — Що стосується інтернатури, то у новому році першочергово ми плануємо запустити електронний розподіл, що базуватиметься на найбільш критичних потребах системи охорони здоров’я. Студенти з найбільшими балами будуть направлені за тими спеціальностями, які будуть у пріоритеті. Ми зацікавлені у майбутніх лікарях, з якими разом зможемо змінювати медичну систему на краще». 

Зазначимо, що цього року керівники кожного закладу вищої освіти можуть самостійно визначитися і приймати рішення щодо дати початку та формату навчання (онлайн, змішаний або офлайн) в залежності від безпекової ситуації у кожному регіоні й готовності закладу забезпечити захист студентів та викладачів. У переважній більшості закладів навчання буде проходити у змішаному форматі: лекції проводитимуться в онлайн режимі, а практичні заняття — в офлайн. 

Заклади, які належать до сфери управління МОЗ, налаштовані на якнайшвидше повернення до очної форми навчання — вже в осінньому семестрі, передусім в частині практичної підготовки здобувачів освіти, що особливо важливо для студентів старших курсів. Одним з можливих варіантів вирішення ситуації є співпраця між медуніверситетами, коли заняття зі студентами ЗВО, розташованих на сході країни, тимчасово проводяться на базі закладів із західних регіонів України. 

Нагадаємо, що ознайомитися з переліком медичних закладів освіти, що належать до сфери управління Міністерства охорони здоров’я, можна за посиланням.