Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

У Ковельській районній лікарні запрацював ангіограф

23 жовтня 2018
5003

У центральній районній лікарні Ковельського міськрайонного територіального медичного об’єднання запрацювала сучасна  рентген-ангіографічна система. Надсучасне обладнання для Ковельського медзакладу, вартістю 600 тис доларів США, було придбано за кошти спільного проекту Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» у Волинській області.

Головний лікар Ковельського МТМО Олег Самчук зауважив, що ця техніка дозволить проводити своєчасну діагностику серцево-судинної й судинно-мозкової патологій і за короткий проміжок часу визначити локалізацію та обрати правильний метод подальшого лікування. Мешканці Ковеля та найближчих районів зможуть проходити коронографію на новому ангіографі безоплатно.

«Ангіограф – це можливість проведення високотехнологічних оперативних втручань та досліджень з контрастом під рентгенівським контролем всіх органів і систем організму, а також рентгенохірургічних втручань при наданні невідкладної медичної допомоги пацієнтам з гострими коронарними синдромами, інфарктом міокарду, кардіогенним шоком та іншою життєво загрозливою кардіологічною патологією. І встановлення цієї техніки у медзакладі, що входить до Ковельського госпітального округу, де отримуватимуть медичну допомогу понад 374,9 тисячі волинян, не розкіш, а вимога часу», – наголосив Олег Самчук.

На новому ангіографі медики зможуть за рік провести коронарографії, ангіографії судин різних органів для 720-840 пацієнтів та  провести близько 200 стентувань. Це означає, що фахівці зможуть додатково врятувати життя сотням жителів Ковеля та найближчих районів. На ангіографі працюватимуть чотири фахівці, які неодноразово проходили навчання і стажування у спеціалізованих медичних закладах Києва.  

«В рамках проекту було закуплено три ангіографи. Один із них сьогодні представлений у Ковелі, два будуть встановлені у Луцькій міській лікарні та Волинській обласній клінічній лікарні. Встановлення ангіографа саме у Ковелі важливий для нас крок з кількох причин. По-перше – це територіальна доступність: що раніше проведено розкриття судини (стентування), то кращий ефект. А Ковель знаходиться у географічному центрі області. На жаль, до Луцька деяких пацієнтів із гострими станами можна не встигнути довезти вчасно через віддаленість висококваліфікованої допомоги. Раніше такі технології були доступні взагалі лише в Києві, згодом в Луцьку, а тепер вони доступні і у Ковелі. Спільний проект Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей» – це серйозна інвестиція в конкурентноздатність наших закладів охорони здоров'я», –  розповів начальник управління охорони здоров'я Волинської обласної державної адміністрації Ігор Ващенюк.

На відкриття ангіографу у Ковелі завітав і заступник міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський. Він підкреслив, що нововведення у лікарні – це заслуга усіх, хто тим чи іншим чином долучився до того, аби проект став реальністю.

«Розвиток реперфузійних центрів вже 2 роки є одним з пріоритетних напрямів Уряду та МОЗ України. Ця програма уже зараз показує свої результати: у 2017 році  вдалось врятували на 420 пацієнтів з гострим інфарктом міокарда більше в порівнянні з 2015 роком. Завдяки спільним зусиллям міністерства, місцевої влади, керівників лікарень, медиків, будівельників і усіх небайдужих громадян,  ми маємо можливість розбудовувати реперфузійні центри в регіонах та рятувати життя більшій кількості пацієнтів з гострим інфарктом міокарда безкоштовно і за сучасними стандартами», – зазначив Олександр Лінчевський.

Для розміщення та функціонування новітньої апаратури підготовлено  спеціальне приміщення. Кошти на ремонтні роботи та вентиляційну систему були виділені з міського бюджету – це  майже чотири мільйони гривень.

«Ковельське МТМО – це центр госпітального округу і необхідність ангіографа, придбаного за кошти спільного проекту Світового банку та МОЗ України, для нашого міста є першочерговою. Адже наш госпітальний округ обслуговуватиме понад половину населення Волинської області. Я не мав жодних сумнівів щодо співфінансування цього проекту. Для мене цінність життя наших містян та мешканців найближчих районів області є пріоритетом», – зазначив міський голова Ковеля Олег Кіндер.

Варто зазначити, що згідно зі статистичними даними за 2017 рік, основна частка усіх смертей, зафіксованих в Ковельському районі, припадає на хвороби системи кровообігу, які у загальній структурі смертності займають понад 77%.  Висока смертність від серцево-судинних та цереброваскулярних захворювань, зростання інвалідності потребує покращення рівня діагностики та лікування. Тому доцільність впровадження нових технологій у їхньому лікуванні, зокрема комп’ютерної ангіографії, беззаперечна. І саме тому пріоритетним напрямом спільного проекту Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» у Волинській області було обрано лікування та профілактика саме серцево-судинних захворювань.

Читайте також