Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

У Дніпрі буде створено університетську лікарню — Віктор Ляшко

18 жовтня 2022
2898

Попри війну Міністерство охорони здоров’я України продовжує працювати над удосконаленням освітнього процесу у закладах вищої медичної освіти (ЗВО) та, зокрема, створенням сучасних багатопрофільних університетських лікарень при кожному медичному вищі. Адже такі лікарні є сучасними навчально-науково-клінічними центрами, де студенти та інтерни можуть ефективніше опановувати практичні навички та підвищувати свою компетенцію. Про це повідомив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко під час наради з керівниками структурних підрозділів Міністерства.

«Сьогодні одним із важливих напрямів нашої роботи є створення потужних університетських лікарень, де кожен студент, інтерн та медик зможе вдосконалювати свої професійні навички й робити процес лікування якомога ефективнішим для пацієнтів. Саме тому створення таких клінічних баз для майбутніх лікарів є вимогою часу. Оскільки функціонування клінік — це стратегія розвитку для вищої медичної освіти та її майбутнє. Жоден університет не зможе успішно розвиватися та готувати конкурентних фахівців, якщо у нього відсутня власна клінічна база для навчання. Університетська лікарня — це насамперед потужний, великий і багатопрофільний заклад, що створює можливості для якісного навчання та досліджень. Тому позиція МОЗ лишається незмінною, і ми будемо працювати у цьому напрямі», — сказав Віктор Ляшко. 

 

Також у ході наради присутні заслухали керівника державного закладу «Спеціалізована багатопрофільна лікарня № 1 МОЗ України» (м. Дніпро), за результатами чого було прийнято рішення розробити механізм його переходу в університетську лікарню в структурі Дніпровського державного медичного університету (ДДМУ). За словами міністра охорони здоров'я, наразі лікарня потребує істотної модернізації та посилення матеріально-технічної бази. 

Найближчим часом МОЗ напрацює стратегію і план щодо ефективної передачі лікарні під управління ДДМУ. Така університетська лікарня стане не лише клінічною базою для підготовки студентів та інтернів, а й надаватиме спеціалізовану медичну допомогу, отримавши додаткове фінансування шляхом підписання договору з Національною службою здоров’я України.

Нагадаємо, що на сьогоднішній день питання створення університетських лікарень можна вирішити шляхом передачі медичним університетам комунальних або відомчих лікарень. Одним з можливих механізмів, які дозволяють це зробити, є Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, щодо вдосконалення системи управління сферою охорони здоров’я та забезпечення медичного обслуговування населення» від 15 грудня 2021 року, яким встановлено таку організаційно-правову форму як державне некомерційне підприємство.