Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

У 2019 році МОЗ України планує розширити програму “Доступні ліки” препаратами з державних закупівель

8 червня 2018
4360

Про це повідомив заступник міністра Роман Ілик під час  зустрічі з представниками Американської торгівельної палати (АСС).

Для втілення цього задуму вже створено експертну групу при Міністерстві. До її складу увійшли представники Державного експертного центру МОЗ, Експертного комітету з відбору та використання основних лікарських засобів, фахівці МОЗ, які курують напрямок централізованих державних закупівель, та технічні експерти проекту SAFEMed (“Безпечні та доступні ліки”).

Робоча група  має ретельно вивчити чинну номенклатуру державних закупівель та виокремити ліки, які відповідають параметрам включення в програму відшкодування. Згодом буде розроблено чіткий механізм передачі препаратів та запропоновано календарний план розширення програми «Доступні Ліки», який базуватиметься на пріоритетності захворювань. Пропозиції буде надано Міністерству охорони здоров’я України та Міністерству Фінансів України для узгодження дій.

“За кожним додатковим включенням препаратів та захворювань до Урядової програми має бути гарантоване фінансове забезпечення з боку держави. Тобто ми маємо не лише перевести ліки з однієї програми в іншу, а й забезпечити фінансування в повному обсязі для кожного хворого”, - зазначив Роман Ілик.

 

Заступник міністра додав, що ті правила, за якими працює програма “Доступні ліки”, розширить доступ пацієнтів до препаратів:

“Сьогодні на плечі пацієнта лягає непосильний фінансовий тягар, адже якщо державна програма закупівель фінансується лише на 40% від потреби, тоді решта 60% хворих змушені купувати ліки за власні кошти. Референтне ціноутворення дозволить знизити ціни на основні лікарські засоби та зробити їх доступнішими для пацієнтів. Навіть за умов обмеженого фінансування, яке є зараз, ми зможемо більш ефективно використати наявні кошти. Ширший доступ буде для усіх пацієнтів, а вже фактор вибору назви препарату з певною діючою речовиною залишиться за пацієнтом в межах його фінансової спроможності: він обиратиме чи отримати препарат за найменшою ціною безоплатно, чи обрати інший –  доплативши різницю”.

У рамках зустрічі обговорювали й інші напрацювання Міністерства щодо впровадження нових правил функціонування фармринку, зокрема - питання впровадження електронного рецепту, нових європейських вимог до визначення біоеквівалентності препаратів та запровадження обов’язкового кодування і маркування лікарських засобів в Україні. Останнє питання МОЗ детально презентує на наступній зустрічі з представниками Американської торгівельної палати, що відбудеться найближчим часом.

Нагадаємо, урядова програма «Доступні ліки» – це одна із складових трансформації системи охорони здоров’я. Мета програми – забезпечити кожного громадянина України безпечними життєвонеобхідними лікарськими засобами з доведеною ефективністю, які покращать якість їхнього життя і допоможуть уникнути ускладнень та передчасної смерті.

Правила програми "Доступні ліки" передбачають регулювання цін на медикаменти за допомогою їх реферування. Міністерство охорони здоров'я України встановлює граничну оптово-відпускну ціну для лікарських засобів через відповідний алгоритм розрахунку. Ціна визначається за допомогою порівняння цін у 5 сусідніх країнах: Латвії, Польщі, Словаччині, Угорщині та Чехії. На основі середньої ціни за добову дозу препарату у цих 5 країнах, Уряд встановлює граничну ціну на лікарський засіб в Україні, а також ціну, яку повністю відшкодовує держава. Завдяки механізму реферування, ціни на окремі ліки що є в програмі знизилися на 60%.

Детальніше про програму: http://moz.gov.ua/dostupni-liki та http://liky.gov.ua

Читайте також