Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Тубдиспансери не залишаться без грошей після переходу на оплату за послугу

7 липня 2017
5897

Заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк під час селекторної наради відповів на запитання головних лікарів з різних регіонів України. Зокрема, він роз’яснив специфіку роботи фтизіатричних закладів:

Яка доля очікує фтизіатричні заклади після впровадження оплати за медичні послуги? Адже переважна більшість пацієнтів – це соціально незахищені верстви населення, які, у разі необхідності, не зможуть доплачувати за своє лікування.

Павло Ковтонюк: Перехід у статус комунального некомерційного підприємства не означає, що ви перетворюєтеся на приватний заклад. Ні, ви отримуєте фінансування з бюджету, як і раніше.

Крім того, статус комунального некомерційного підприємства ніяк не пов’язаний з питанням чи буде платити людина за свою допомогу в цьому закладі. Це різні сторони проблеми.

Статус комунального некомерційного підприємства стосується головного лікаря і економіста, він не стосується пацієнта. Зміна статусу допоможе вам ефективніше ухвалювати господарські й управлінські рішення всередині закладу, і покращити відносини з вашим власником — обласною/міською радою чи радою ОТГ, або державою, або МОЗом. Все.

Для пацієнтів, які обслуговуються в закладах фтизіатрії, як були програми, так і залишаються. Ви як отримували кошти по субвенції, так і отримуєте кошти по субвенції. Зміни відбуватимуться через інші механізми і не зараз, а ближче до 2020 року.