Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Триває робота з розроблення регіональних Стратегій забезпечення сталої відповіді на епідемії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу на період до 2020 року

12 червня 2017
3206

На виконання плану заходів реалізації Стратегії забезпечення сталої відповіді на епідемії туберкульозу, в тому числі хіміорезистентного, та ВІЛ-інфекції/СНІДу на період до 2020, схваленої Урядом України 22 березня 2017 року, в регіонах України розробляють та затверджують регіональні стратегії у цій сфері. 

Відповідну роботу вже проведено у більшості регіонів України. Одні з перших затвердили регіональний документ у Чернігівській та Сумській областях. Врахувавши регіональні особливості та міжнародні рекомендації, представники громадських організацій і влади розробили стратегії, які визначають механізми планування, реалізації та фінансування програм і заходів з профілактики, лікування, соціального супроводу, у тому числі для представників найбільш уразливих груп, у сфері протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу на регіональному та місцевому рівнях. 

Розпорядження про затвердження регіональної Стратегії забезпечення сталої відповіді на епідемії туберкульозу, в тому числі хіміорезистентного, та ВІЛ-інфекції/СНІДу на період до 2020 року голова Сумської обласної державної адміністрації Микола Клочко підписав 6 червня. 

«Без ефективних змін на місцях неможливе впровадження секторальних реформ на всеукраїнському рівні, зокрема, медичної реформи. Водночас рівень здоров’я нації залежить саме від уваги до найбільш уразливих груп населення. Розумію, що стратегія, яку ми розробляли разом із активною громадськістю, не вирішить проблему повністю, але впевнений, що вона розширить доступ таких людей до кваліфікованої медичної та соціально-психологічної допомоги та знизить ризики поширення соціально небезпечних хвороб», – наголосив очільник Сумської області Микола Клочко. 

Регіональна Стратегія передбачає поступовий перехід від донорського фінансування до бюджетного за період від 2017 до 2020 року. 

30 травня 2017 року у ході засідання Чернігівської обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу під головуванням заступника голови – керівника апарату облдержадміністрації Наталії Романової розглянуто та затверджено Стратегію забезпечення сталої відповіді на епідемії туберкульозу, в тому числі хіміорезистентного, та ВІЛ-інфекції/СНІДу в Чернігівський області на період до 2020 року та обласний план заходів щодо її реалізації. Згідно з рішенням засідання Управлінню охорони здоров`я Чернігівської ОДА доручено встановити контроль за виконанням обласного плану заходів щодо реалізації затвердженої Стратегії.

За інформацією директора Департаменту охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації Віктора Лисака, в області розроблені та 10 березня 2017 року затверджені рішенням Координаційної ради з питань протидії туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу та боротьби з наркоманією завдання і заходи протидії захворюванню на туберкульоз у Полтавській області на 2017 рік. До них включені усі стратегічні напрямки для забезпечення сталої відповідні на епідемію туберкульозу та ко-інфекції ВІЛ/ТБ. Планується, що за результатами реалізації затверджених заходів на 2017 рік, буде розроблена відповідна обласна стратегія на 2018 – 2020 роки.

12 червня 2017 року розпорядженням голови Львівської обласної державної адміністрації Олега Синютки створено робочу групу з розробки Плану заходів з реалізації Урядової Стратегії забезпечення сталої відповіді на епідемії туберкульозу, в тому числі хіміорезистентного, та ВІЛ-інфекції/СНІДу на період до 2020 та заходів перехідного періоду щодо переведення фінансування з Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією на місцевий бюджет у Львівській області. 

Наразі розроблено план заходів сталої відповіді на епідемії туберкульозу, в тому числі хіміорезистентного, та ВІЛ-інфекції/СНІДу на період до 2020 року в Харківській області та підготовлено відповідний проект розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації щодо його затвердження, який знаходиться на узгодженні у зацікавлених управліннях та відомствах.