Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Трансформація в лікарнях Херсонщини відбудеться - результати візиту Павла Ковтонюка до області

26 липня 2019
3025

Заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк спільно з губернатором  Херсонської області Юрієм Гусєвим провів робочу нараду з керівниками спеціалізованих медзакладів, відвідав Херсонський обласний центр громадського здоров’я і перевірив районні лікарні Каховки і Нової Каховки на готовність до старту трансформації у 2020 році. 

Під час візиту Павло Ковтонюк обговорив з губернатором Херсонської області Юрієм Гусєвим дорожню карту підготовки спеціалізованих медзакладів області до переходу на модель оплат за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». Під час спільної наради з керівниками медичних закладів області Павло Ковтонюк та генеральний директор Директорату медичних послуг МОЗ України Оксана Сухорукова відповіли на питання і розповіли, як вчасно підготувати свої заклади до наступного етапу змін - автономізувати та комп'ютеризувати лікарні, поліклініки та інші медзаклади. 

«Якщо керівники Херсонської області не хочуть у наступному році позбавити свої лікарні фінансування, медиків - зарплат, а пацієнтів - якісних медичних послуг, їм треба прискорити автономізацію своїх медзакладів. Це потрібно для того, щоб у 2020 році заклади змогли підписати договори з Національною службою здоров’я і працювати за новою моделлю фінансування. З 2020 року це єдиний шлях для медзакладів отримати фінансування з Держбюджету. Старий механізм фінансування — медична субвенція — з 2020 року не існуватиме, згідно з Законом «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», — сказав Павло Ковтонюк під час робочої наради. 

Новий губернатор Херсонщини Юрій Гусєв зазначив, що трансформація охорони здоров’я в області триватиме: «Є закон і його необхідно виконувати». А керівник Херсонського обласного ДОЗ і голова обласної комісії з охорони здоров'я Віктор Короленко взяв на себе зобов'язання негайно ініціювати позачергову сесію облради та ухвалити рішення про реорганізацію лікарень. 

Нагадаємо, що на початку липня голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер та директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Короленко на засіданні комісії з питань охорони здоров’я та здорового способу життя зробили низку неправдивих і маніпулятивних заяв, які ставлять під загрозу доступність медичної допомоги пацієнтам у Херсонській області з 2020 року.  

Читайте також