Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Телемедицину почнуть впроваджувати в сільських амбулаторіях

15 січня 2019
8912

П’ять перших областей отримали рекомендації щодо впровадження телемедицини в сільській місцевості. Рекомендації були розроблені за підтримки Уряду Канади і Світового банку.

У п’яти областях — Харківській, Дніпропетровській, Кіровоградській, Полтавській та Рівненській — у 2019 році розпочнуть впроваджувати телемедичні технології у тестовому режимі.  

14 січня 2019 року презентували дорожню карту з впровадження телемедицини в пілотних областях під час селекторної наради з регіонами під головуванням міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубко та за участі Міністерства охорони здоров’я України і міжнародних партнерів.

Рекомендації щодо організації телемедицини та її використання були розроблені за участі Уряду Канади і Світового банку, з якими був підписаний Меморандум щодо впровадження телемедицини у лютому 2018 року. Світовий банк разом з міжнародними партнерами також підготували технічне завдання для розробки програмного продукту з впровадження телемедицини.

Основна мета проекту надати людям, які живуть у сільській місцевості, доступ до найкращих обласних лікарів. Першою чергою - до спеціалістів, які надають медичні послуги за чотирма нозологіями: серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, хвороб органів дихання, ендокринологічних та дерматологічних захворювань.

«Мета змін – не будівництво нових амбулаторій або встановлення медичного обладнання. Ми говоримо про зменшення смертності людей і кількості нових захворювань, у той же час — збільшення кількості людей, які підлягають моніторингу після перенесених хвороб. І головне – збільшення тривалості життя українців безпосередньо в сільській місцевості», — наголосив міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

Спеціально створена національна експертна група допоможе сформувати команди регіональних лікарів-консультантів, які надаватимуть пілотні медичні послуги з використанням телемедичних технологій. Національні експерти надаватимуть їм консультації з медичних питань.

Регіональні консультанти, які долучаться до впровадження телемедицини в пілотних областях, отримуватимуть доплати. Організацією та впровадженням проекту на місцях займатимуться регіональні департаменти охорони здоров’я (ДОЗ).

«Коли ми розпочинали змінювати медичну систему в Україні, з самого початку розуміли, що нічого не вдасться зробити без сучасних технологій — таких як електронна система охорони здоров’я та телемедицина. Надзвичайно важливо, що нам вдалося запустити зміни, де сучасні технології лежать в основі процесів», — зазначив під час наради заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк.

Уже сьогодні понад 24 млн українців отримали доступ до гарантованого пакету послуг, які надають сімейні лікарі, терапевти та педіатри, а оплачує Національна служба здоров’я.

Менш ніж за 9 місяців медичним закладам первинного рівня вдалося провести масову комп’ютеризацію. За даними обласних ДОЗ, майже 97% закладів первинки вже обладнані необхідно технікою. Це важливі передумови для розвитку телемедицини, адже з’явилася технічна можливість обробляти телемедичні дані.

Нагадаємо, в Україні розпочалося будівництво перших 517 нових сільських амбулаторій. 10 вже введено в експлуатацію на Кіровоградщині. Спільно з МОЗ, розроблено і сформовано спроможну мережу з 4223 сільських амбулаторій.

Довідка

Телемедицина — це напрям медицини, а саме: комплекс дій, технологій та заходів, що застосовуються при наданні медичної допомоги з використанням засобів дистанційного зв’язку у вигляді обміну електронними повідомленнями (у випадках, коли відстань є критичним чинником, наприклад, в сільській місцевості).