Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Світлана Шаталова: МОЗ вирішило багато завдань, провалених ДП «МЗУ» у 2020 році

8 квітня 2021
5722

Міністерство охорони здоров’я, продовжуючи системно виправляти торішні помилки Державного підприємства «Медичні закупівлі України», забезпечило поставку багатьох лікарських засобів, що є критичними для життя і здоров’я українців. Про це під час брифінгу заявила заступниця міністра охорони здоров’я Світлана Шаталова.

Зокрема, мова про

  • ліки для терапії пацієнтів зі серцево-судинними захворюваннями. За цим напрямком не було закуплено 73 позиції. Ситуація на сьогодні виправлена: 28 позицій вже закуплено та розподілено на суму 53,1 млн.грн.; 13 позицій законтрактовано  на суму 24,4 млн.грн., поставка відбудеться у червні; 34 позиції на суму 62,3 млн.грн. зараз у торгах.
  • За напрямом «Дитяча онкологія» ДП «Медзакупівлі» у 2020 році не забезпечило 26 життєво необхідних номенклатурних позицій. Наразі вже тривають постачання. Додатково розподілили кошти на суму 42,1 млн грн, з яких шість номінальних позицій на 7,9 млн грн вже закупили та розвезли, 22 позиції на 21,5 млн грн законтрактували та очікують постачання, п’ять позицій на 6,9 млн грн – у торгах. Ще 12 номінальних позицій на 62 млн грн додаткової закупівлі – також у торгах.
  • За напрямом антиретровірусної терапії, тобто придбання препаратів для людей з ВІЛ-інфекцією, не закупили 11 позицій. Зараз МОЗ забезпечило укладання контрактів на препарати за чотирма позиціями на суму 75,2 млн грн. Перше постачання очікується протягом найближчих двох тижнів.
  • Водночас триває закупівельний процес за напрямом «Дихальні розлади новонароджених». Ще у січні Україні загрожувала небезпека дефіциту сурфактантів, нині ж вона нівельована. За 15 млн грн закупили та розподілили 1557 флаконів, додатково здійснюють закупівлю 3000 флаконів за 28,9 млн грн.
  • За напрямом «Допоміжні репродуктивні технології» закуповується «Фолітропін» та «Хоріонічний гонадотропін», кожного препарату – понад 1700 флаконів.
  • За напрямом «Кровотечі» для українців забезпесено протромбінові комплекси. Загалом – 1075 флаконів. Організація ПРООН зараз проводить торги за цим напрямом і за категоріями «Розсіяний склероз» та «Скринінг».
  • За категорією «Ідіопатична сімейна дистонія» враховано закупівлю систем для глибинної стимуляції мозку за кошти державного бюджету 2021 року.

Нагадаємо, за підсумками 2020 року, Державне підприємство «Медичні закупівлі України» зірвало торги на майже мільярд гривень за різними нозологіями, серед яких найритичніші напрямки – серцево-судинні захворювання, дитяча та доросла онкологія. Кількість зірваних номінальних позицій – 108 при запланованих 483.

Крім того, підприємство не виконало оплату закупівель за укладеними договорами лікарських засобів на суму 334 млн грн, які, по закінченні календарного року, автоматично повернулись до загального фонду державного бюджету. Була повністю зірвана програма закупівель 48 ангіографічних рентгенівських систем  на понад 1 млрд грн, а також 110 автомобілів екстреної медичної допомоги на суму 191,4 млн грн.