Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Стійкість мікроорганізмів до антибіотиків виникає через надмірне і необґрунтоване використання препаратів

3 квітня 2017
1648

На базі державної установи «Український центр з контролю і моніторингу захворювань Міністерства охорони здоров'я України» триває 4-денний семінар та лабораторний тренінг з питань сучасних методів визначення та оцінки чутливості мікроорганізмів до антимікробних препаратів.

«Стійкість мікроорганізмів до антибіотиків – глобальна проблема, яка стосується кожного. Наше першочергове завдання створити національну стратегію із покроковим планом, що запровадить принцип обачного використання протимікробних засобів на усіх рівнях: у побуті, медицині та тваринництві», – зазначила Оксана Сивак, заступник міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції.

«Ми повинні невтомно пояснювати пацієнтам, наскільки відповідально слід ставитись до ліків, і зокрема антибіотиків», – наголошує Оксана Сивак.

Антибіотик слід вживати виключно за призначенням лікаря. Важливо приймати препарати стільки, скільки зазначено. Оскільки безконтрольне використання протимікробних засобів може звести нанівець багаторічні пошуки і відкриття вчених, мікроорганізми просто втрачають до ліків чутливість.

Організація семінару для фахівців – допомога Україні зміцнити національну систему епіднагляду за стійкістю до протимікробних препаратів у рамках діяльності Мережі ВООЗ у Східній Європі і Центральній Азії. Епіднагляд за стійкістю до антибіотиків – основний елемент, як Європейського стратегічного, так і Глобального плану дій з боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів.

Перший день семінару присвячений впливу проблеми антибіотикорезистентності на епіднагляд, стратегічне управління процесом застосування антибіотиків, а також значенню для профілактики інфекцій і інфекційного контролю. Інформація розрахована на широку аудиторію, зокрема лікарів-клініцистів, епідеміологів, медичних мікробіологів.

Наступна частина заходу призначена безпосередньо для медичних мікробіологів, які довідаються про оновлення у питаннях лабораторних досліджень на лікарську чутливість, про видову ідентифікацію бактерій та заходи щодо контролю якості в лабораторіях.

Стійкість до антибіотиків спостерігається в усіх країнах світу.

Пацієнти з інфекціями, які викликані резистентними бактеріями, мають вищий ризик відсутності клінічних результатів при лікуванні, а також летальних випадків. Таким хворим потрібно більше медичних ресурсів та зусиль для одужання ніж інфікованим нерезистентними штамами тієї ж бактерії.

Завантажити інформаційні матеріали