Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Стан лікування мешканців при інфарктах та інсультах включать до ключових показників ефективності голів регіонів

5 серпня 2021
8525

Рішення про включення показників лікування інфарктів та інсультів до ключових показників ефективності голів місцевих державних адміністрацій прийнято на засіданні Уряду 4 серпня. Про це йдеться в постанові «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 35».

«Серцево-судинні захворювання є основними причинами смертності й одними з основних факторів інвалідності в усьому світі. При таких станах вкрай важливо вчасно викликати швидку, а швидкій — вчасно доставити пацієнта до місця надання кваліфікованої медичної допомоги. Відповідно правильний маршрут пацієнта рятує життя. Розробка та дотримання цих маршрутів — відповідальність місцевих департаментів охорони здоров’я», — зауважив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

За Програмою медичних гарантій-2021 Національна служба здоров’я України (НСЗУ) уклала договори на лікування інсульту з 238 медичними закладами на загальну суму понад 997 млн грн.

Під час контрактування НСЗУ висувала до цих закладів підвищені вимоги, зокрема:

  • цілодобовий режим роботи лікарні,
  • можливість оперативно зробити КТ або МРТ пацієнту з підозрою на інсульт та вчасно розпочати необхідну терапію,
  • наявність приймального відділення з обладнаним місцем для тромболізису, де проводитиметься безперервна пульсоксиметрія, контроль артеріального тиску в автоматичному режимі, ЕКГ,
  • наявність сучасного обладнання та медичних працівників потрібної кваліфікації,
  • своєчасне знеболення на всіх етапах діагностики та лікування,
  • обов’язкове анестезіологічне забезпечення під час усіх інвазивних діагностичних процедур та інше.

На лікування інфаркту за Програмою медичних гарантій-2021 НСЗУ уклала договори із 67 медичними закладами. На загальну суму майже 310 млн грн.

У кожній з областей України щонайменше один заклад має контракт із НСЗУ на лікування пацієнтів із гострим інфарктом. У Дніпропетровській області найбільша кількість таких лікарень — 6. У Львівській та місті Київ — 5. У Запорізькій, Тернопільській, Черкаській областях — 4.

НСЗУ до надавачів медичних послуг пацієнтам із підозрою на гострий інфаркт міокарда підвищені вимоги, зокрема:

  • наявності новітнього медичного обладнання (зокрема, ангіографу)
  • медичних працівників відповідної кваліфікації
  • роботи закладу в цілодобовому режимі

Також у закладі, що надає допомогу при гострому інфаркті, має бути:

  • відділення інтервенційної кардіології та реперфузійної терапії, що включає катетеризаційну лабораторію, яка працює в цілодобовому режимі, або кардіологічне відділення з рентген-операційним блоком, який працює в цілодобовому режимі, та палати або відділення інтенсивної терапії;
  • проведення додаткових лабораторних та інструментальних досліджень у цілодобовому режимі;
  • можливість провести термінові консультації з лікарями інших спеціальностей
  • надання послуг із медичної реабілітації в гострому періоді та інше.

Наголошуємо, що ангіографічне дослідження коронарних судин є надзвичайно точним діагностичним методом, з допомогою якого лікарі визначають, де саме в судинах порушений кровообіг, та за потреби проводять процедуру встановлення стенту. На сьогодні це є золотим стандартом дослідження серцевих артерій в усьому світі.