Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Сталість ВІЛ-послуг: обговорили стратегію впровадження у Києві

29 грудня 2017
3299

Забезпечення ефективної відповіді на епідемію та координацію впровадження стратегії Fast Track в місті Києві обговорили в рамках пілотного проекту «Сталість ВІЛ-послуг». Відповідну нараду провели Департамент охорони здоров’я виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) разом із Благодійною організацією «100 відсотків життя. Київський регіон» та провідними фахівцями в сфері ВІЛ-інфекції/СНІДУ.

Начальники управлінь охорони здоров’я районних у місті Києві державних адміністрацій, головні лікарі центрів первинної медико-санітарної допомоги та консультативно-діагностичних центрів, головні лікарі Київської міської клінічної лікарні № 5 та Київської міської наркологічної клінічної лікарні «Соціотерапія», директори ТМО «Фтизіатрія» та ТМО «Дерматовенерологія», заступник генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» розглянули сучасні тенденції щодо організації протидії епідемії ВІЛ-інфекції в Україні, проаналізували міський та районні каскади діагностики і лікування ВІЛ-інфекції, узгодили цільові показники обсягів та ефективності тестування на ВІЛ та подальшого медичного нагляду за пацієнтами.

Також відбулось обговорення організаційних засад децентралізації та інтеграції ВІЛ-послуг у поточну діяльність закладів охорони здоров’я районного підпорядкування. Окрему увагу було приділено актуальним питанням ко-інфекції туберкульоз/ВІЛ та розширенню програми замісної підтримувальної терапії.

«Наразі робоча група Міністерства охорони здоров’я завершує роботу над новим Уніфікованим клінічним протоколом первинної, вторинної та третинної медичної допомоги «ВІЛ-інфекція у дорослих та підлітків», який суттєво змінить підходи до організації виявлення та лікування даного захворювання. Взагалі, 2018 рік має стати для держави ключовим у розбудові нової системи відповіді на епідемію ВІЛ-інфекції. Попереду – розробка та затвердження наступної Загальнодержавної цільової соціальної прогами протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2019-2013 роки та реалізація протягом 2018-2020 років програми Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією», - зазначила Лариса Гетьман, заступник генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я» МОЗ України».

Галина Зборомирська, начальник відділу лікувально-профілактичної  допомоги дорослому населенню ДОЗ КМДА, підсумовуючи обговорення, сказала: «Впровадження Міської цільової програми протидії ВІЛ-інфекції на 2017-2021 роки, що заснована на цілях Fast Track, вимагає від нас мобілізації всіх ресурсів та радикальної зміни підходів до організації виявлення та лікування ВІЛ-інфікованих. Перше не є проблемою - з міського бюджету на ці цілі виділяються значні кошти, також ми відчуваємо суттєву підтримку наших міжнародних партнерів. В той же час, зміна організаційних засад відбувається повільніше. Але, не зважаючи на складнощі, що супроводжують будь-яке реформування, нам вдалося спільними зусиллями зрушити ситуацію у необхідному напрямку та започаткувати інституалізацію актуальних ВІЛ-послуг до закладів охорони здоров’я, що надають первинну та спеціалізовану медичну допомогу», - сказала Галина Зборомирська, начальник відділу лікувально-профілактичної  допомоги дорослому населенню ДОЗ КМДА, підсумовуючи обговорення.

Нарада відбулась в рамках реалізації пілоту «Сталість ВІЛ-послуг» за підтримки проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії». Пілот впроваджується в місті Києві із червня 2016 року. Організація-виконавець «Благодійна організація «100 відсотків життя. Київський регіон».