Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Стала доступною українська версія LOINC — міжнародного універсального стандарту для визначення медичних лабораторних спостережень

8 вересня 2022
3009

Завдяки взаємодії Міністерства охорони здоров'я, благодійної організації «100 відсотків життя» та інших партнерів стала доступною українська версія LOINC (Logical Observation Identifiers Names and Code), зокрема перекладено 841 позицію з рейтингу 2000 топових кодів, визначеного Regenstrief Institute.

LOINC — універсальний стандарт для ідентифікації медичних спостережень. Він дозволяє перетворити неструктуровані записи про медичні огляди, лабораторні дослідження тощо в чітку, класифіковану інформацію, описану через спеціальні кодові імена. 

Серед переваг, які створює застосування LOINC: 

  • спрощення взаємодії різних ІТ-систем між собою під час обміну медичною інформацією;  
  • автоматизація медичного моніторингу, контролю захворювань та виявлення епідемій чи пандемій; 
  • покращення фінансового контролю під час надання медичних послуг;
  • удосконалення загальної якості медичної допомоги, скорочення помилок в обліку медичної інформації.

«Коди LOINC є універсальними ідентифікаторами для лабораторних досліджень. Лабораторна частина бази даних LOINC містить багато критичної інформації: хімія, гематологія, серологія, мікробіологія (у тому числі паразитологія і вірусологія), токсикологія, а також категорії для кількості лікарських препаратів і вмісту клітин, чутливості до антибіотиків і багато іншого. І щоб  Україна продовжувала інтегруватись у міжнародну медичну спільноту, нам необхідно працювати з цією інформацію згідно з кращими світовими практиками та стандартами, ключовим із яких є LOINC», — говорить заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

Далі у планах МОЗ спільно з НСЗУ та іншими партнерами — розробка сервісу для довідників та імплементація довідників LOINC і SNOMED у ключові національні інформаційно-комунікаційні системи сфери охорони здоров'я.