Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Спільний регіональний інформаційний тур НСЗУ та МОЗ України: Вінниччина 

24 лютого 2020
2306

У рамках спільного регіонального туру Національної служби здоров’я України (НСЗУ) та МОЗ України областями України відбулася зустріч з медичною спільнотою Вінниччини. Вона була присвячена підготовці закладів спеціалізованої медичної допомоги до другої хвилі трансформації системи охорони здоров’я. 

У Вінницькій області, станом на 21 лютого 2020 року, 57 медичних закладів, що надають спеціалізовану допомогу, подали заяви до Національної служби здоров’я України. Загальна кількість пропозицій від закладів Вінницької області за програмою медичних гарантій у 2020 році за різними групами послуг - 323.   

Про це йшлося під час наради з підготовки до укладення договору з НСЗУ в рамках впровадження програми медичних гарантій у 2020 року у Вінниці. 

Захід відбувся за участі представників МОЗ України, Національної служби здоров’я України, проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я», представників місцевої влади, які є власниками закладів охорони здоров’я, які надають спеціалізовану медичну допомогу, керівництва Вінницької ОДА та профільних економічних заступників закладів охорони здоров’я, які надають спеціалізовану медичну допомогу у регіоні. 

“З 1 квітня розпочинається другий етап медичної реформи. У поліклінік та лікарень є час до 28 лютого, аби подати заявки на укладення договорів з Національної службою здоров’я України. Саме НСЗУ буде закуповувати медичні послуги за кошти державного бюджету в інтересах українців,  починаючи з другого кварталу. Кошти державного бюджету підуть за пацієнтом. Власники лікарень повинні і надалі підтримувати медичні заклади за допомогою регіональних програм або інших інструментів. Лікарні та поліклініки знаходяться у власності міста, ОТГ або області, і підтримка медицини в регіоні є і надалі їхнім обов’язком для того, аби місцеві мешканці мали доступ до якіснішої медичної допомоги,” – зазначив заступник міністра охорони здоров'я України Дмитро Коваль.

Співпраця з Національною службою здоров’я відкриває медичним закладам нові можливості для розвитку. Трансформація системи охорони здоров’я в цілому покликана повернути її обличчям до людей: лікарі отримують гідну оплату праці, пацієнти – якісні послуги.

Лікарні можуть укладати угоди з НСЗУ, якщо вони відповідатимуть певним критеріям – матимуть необхідну матеріально-технічну базу, кваліфіковані кадри, ліцензію, пройдуть процес автономізації та оберуть відповідні пакети послуг, визначені Національною службою здоров’я України.

З метою підтримки медичних закладів Міжрегіональні  департаменти НСЗУ постійно працюють в регіонах і надають консультації. Їхнім завданнями є: надавати інформаційну, консультаційну, юридичну підтримку аптечним закладам та закладам охорони здоров'я, інформувати пацієнтів, лікарів та керівників закладів про подальшу трансформацію системи охорони здоров' та максимально сприяти впровадженню в повному обсязі програми медичних гарантій в регіоні.  

“Загальна готовність спеціалізованих медичних закладів Вінницької області до контрактування з НСЗУ (за усіма показниками) – понад 94%. У регіоні автономізовано - 100% спеціалізованих медичних закладів. Зареєстровано в електронній системі охорони здоров’я та підключено до медичних інформаційних систем - 100%. Комп'ютеризовано – близько 85%. Кваліфікований цифровий підпис отримали близько 92% медичних працівників, яких буде залучено до виконання договору з НСЗУ,” – прокоментував директор Центрального міжрегіонального департаменту Володимир Пляцек.