Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Сьогодні парламент може подовжити дію спрощеної процедури автономізації медзакладів

18 грудня 2018
3916

18 грудня на розгляд Верховної Ради України планують винести вкрай важливий законопроект для трансформації охорони здоров'я. Це зміни до закону, що продовжують на 2019 рік спрощену процедуру перетворення державних і комунальних закладів охорони здоров'я на державні і комунальні некомерційні підприємства.

Перетворення медзакладів з бюджетних установ на комунальні некомерційні підприємства — обов’язкова умова для підписання договору з Нацслужбою здоров’я України. На оплати від НСЗУ з липня 2019 року у рамках програми «Безкоштовна діагностика» зможуть перейти медзаклади, що надають  спеціалізовані амбулаторні медпослуги. А з 2020 року — Нацслужба здоров’я буде оплачувати послуги у медзакладах усіх рівнів.

До 31 грудня 2018 року ця процедура перетворення є доволі простою для медзакладів завдяки спрощеним умовам. Згідно з чинними законом про автономізацію, з 1 січня 2019 року медзаклади будуть змушені обов’язково оцінювати майно, втратять можливість перенесення бюджетних коштів на наступний рік тощо.

Окремі народні депутати парламентського комітету з питань охорони здоров‘я ще у липні ініціювали зміни і продовжити пільговий період автономізації на 2019 рік.  Законопроект №9075 був поданий у Верховну Раду 11 вересня 2018 року і вже 19 вересня був зареєстрований у комітеті з питань охорони здоров’я. МОЗ України підтримав запропоновані зміни. Профільний комітет погодив законопроект 15 листопада 2018 року.

І тільки у вівторок, 18 грудня, на розгляд Верховної Ради України буде винесений вкрай важливий для трансформації охорони здоров'я законопроект.

Існує великий ризик, що голосування за продовження спрощеного режиму автономізації медзакладів не збере народних депутатів у залі в останній пленарний тиждень.

МОЗ України закликає народних депутатів підтримати важливу для трансформації охорони здоров’я ініціативу та зробити зміни для медичних закладів простішими ще на рік.

Трохи більше 1000 комунальних медзакладів первинної медичної допомоги уже пройшли процес автономізації. Місцева влада допомогла їм реорганізуватися під час пільгового періоду. Вони отримали кредитні канікули й не проходили оцінку майна, мають можливість переносити бюджетні кошти на наступний рік тощо. Ці заклади вже перейшли на оплати від Національної служби здоров’я або перейдуть у січні.

Зміна статусу на комунальне некомерційне підприємство дає медзакладам всі можливості, які мають звичайні підприємства по всій країні: власні рахунки в банках, гнучкі зарплати, свободу організації роботи за принципом ефективності, а не бюджетних нормативів.

Ще понад 1,5 тисячі переважно спеціалізованим медичним закладам доведеться реорганізуватися в 2019 році. Якщо пільговий період не буде подовжений, процедура відбуватиметься значно довше. Медзаклади будуть змушені понести надлишкові витрати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ