Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Щоби зупинити поширення кору у трьох областях зі спалахом, Міністерства охорони здоров’я та освіти і науки вводять застережні заходи

28 вересня 2017
6210

Через поширення інфекції, невакциновані проти кору діти не допускатимуться у навчальні заклади в Івано-Франківській, Одеській та Тернопільській областях.

У зв’язку зі спалахом кору в Україні Міністерство охорони здоров’я спільно з Міністерством освіти і науки України намагаються не допустити подальшого поширення інфекції. У трьох областях з найбільшим числом захворілих – Івано-Франківській, Одеській та Тернопільській – діти, які не отримали щеплення від кору, не допускаються до відвідування дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладів, що є одним із основних способів попередити поширення спалаху інфекції.

На початок вересня в Україні зареєстровано 1627 випадків кору, двоє дітей в Одеській області померли. Найбільше випадків зареєстрували в Івано-Франківській (747 випадків), Одеській (589 випадків) та Тернопільській (70 випадків) областях.

Здебільшого на кір хворіють діти. Однак реєструється значне число захворілих серед дорослих. Так, цього року в Івано-Франківській області захворіли 591 дітей (79% від усіх захворілих), Одеській – 389 дітей (66% від усіх захворілих) та Тернопільській – 57 дітей (81% від усіх захворілих). Зазвичай хворіють ті, хто не був вакцинований проти кору. 

Ситуація з кором викликала занепокоєння Уряду і на нараді у Віце-прем’єр-міністра України В’ячеслава Кириленка було прийнято рішення про недопущення дітей, які не мають щеплення проти кору, у навчальні заклади у трьох областях з найбільшою кількістю захворілих – на період спалаху захворювання до того моменту, поки вони не отримають всі потрібні дози вакцини за календарем. З початком навчального року ризик масового поширення інфекції значно збільшується. 

Закликаємо батьків в усіх областях України, не лише там, де реєструються спалахи, вакцинувати дітей, щоби вберегти їх від цього небезпечного захворювання. Для захисту від кору, згідно з календарем щеплень в Україні, необхідно отримати дві дози вакцини КПК. Якісна і безпечна вакцина проти кору, паротиту та краснухи (виробництва ГлаксоСмітКляйн, Бельгія) наявна в усіх областях у достатній кількості. 

До уваги батьків дітей віком від одного до дев’яти років – якщо ви пропустили першу чи другу дозу вакцини КПК за графіком, зверніться до медичної установи та зробіть безоплатне щеплення якомога швидше. Тим дітям, яким скоро виповнюється 1 рік або 6 років, важливо зробити щеплення за календарем щеплень. Вакцинуватися рекомендується також і дорослим, які не мали щеплення проти кору, придбавши вакцину за власний кошт.

Кір є однією з головних причин дитячої смертності у світі. Він загрожує і дітям, і дорослим, не захищеним щепленням. Захворювання проявляється високою температурою, нежитем, кашлем, висипом, іноді до симптомів додаються блювання і пронос. Кір небезпечний тим, що може ускладнитися пневмонією чи викликати ураження головного мозку. 

Головна причина спалахів кору — низький рівень охоплення вакцинацією. Минулого року менше половини українських дітей були щеплені від кору за графіком. На кінець серпня 2017 року другою дозою вакцини КПК за календарем щеплень були захищені 61% дітей віком 6 років.

Читайте також