Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Що робить МОЗ України для подолання корупції

9 грудня 2018
4156

9 грудня - Міжнародний день боротьби з корупцією

Крок за кроком ми впроваджуємо зміни в сфері охорони здоров’я, щоби створити нову екосистему, в якій стануть неможливими самі причини корупції завдяки зрозумілим, прозорим, чітким і чесним новим правилам і процедурам, однаковим для всіх.

1. Завдяки державним закупівлям через міжнародні організації стало неможливим наживатися на продажу препаратів за завищеними цінами. За ті ж самі кошти в українські лікарні поставлено значно більше препаратів. Наприклад, у 67 разів дешевше вдалося закупити препарат "Іматиніб" і завдяки цьому на 100% забезпечити лікуванням хворих на рак крові (https://goo.gl/P6Bt2b, https://goo.gl/oR1UxF, https://goo.gl/Cr2YNA).

2. Жодних препаратів без доведеної ефективності за кошти платників податків. 427 безпечних та реально працюючих діючих речовин від розповсюджених хвороб у Національному переліку лікарських засобів (https://www.natsperelik.com.ua/). Усі ліки за Нацпереліком лікарні мають закуповувати в першу чергу й надавати пацієнтам безоплатно.

3. Українці мають право на відкритий доступ до інформації про безоплатні ліки. Кожен медзаклад та департаменти охорони здоров’я зобов'язані (https://goo.gl/yBL1Sf) повідомляти про залишки ліків на своїх офіційних веб-сайтах щотижня. Також почали розробку загальної для України електронної системи, в якій буде зібрана актуальна інформація про залишки всіх лікарських засобів та медичних виробів, які є в на1вності.

4. Кожен медзаклад зобов'язаний публікувати інформацію про благодійні внески та витрати коштів, які надали пацієнти добровільно (https://goo.gl/aZxwzT)

5. Триває трансформація первинної ланки системи охорони здоров'я України. Чітко прописаний гарантований перелік послуг (https://goo.gl/rTZJjk), який надають терапевти, педіатри та сімейні лікарі пацієнтам, а вартість оплачує НСЗУ – це та прозорість та чіткість, якої вимагали пацієнти. Подекуди зарплати медиків підвищилися у 3-4 рази (https://goo.gl/ykGVfa). Це ще один потужний запобіжник корупції і справедлива винагорода за працю.

6. Система «Електронне здоров'я», яку почали впроваджувати, стане основою для прозорого фінансування, звітності про використання державних коштів, формування достовірної статистики, захисту персональних даних пацієнтів. Завдяки системному впровадженню електронної системи охорони здоров’я паперову звітність буде поступово скасовано. Цей процес стартує в 2019 році (https://goo.gl/xEBUeM)

7. Запровадження електронного реєстру пацієнтів, що потребують інсулінотерапії, дало змогу не допускати завищені потреби в інсулінах, унеможливити підробку рецептів і наявність у системі пацієнтів, яких насправді не існує.

Аналіз роботи електронного реєстру показує, що в цілому по Україні обласні департаменти/управління при формуванні потреби враховували 31 тисячу “мертвих душ” (станом на жовтень 2018 року), щоби обгрунтувати кількість грошей на закупівлю препаратів інсуліну за кошти державного бюджету. Електронний реєстр дозволяє економити орієнтовно 400-500 млн грн у 2018 році (https://goo.gl/kPFvju)

8. З початку року керівників державних і комунальних медзакладів по усій країні вибирають не “свої”, а конкурсна комісія, до якої обов’язково входять представники громадськості. В результаті в такому прозорому та відкритому конкурсі можуть взяти участь усі кандидати з необхідним досвідом, а перемогти - лише найсильніші з чіткою стратегією розвитку медзакладу (https://goo.gl/hPw3X9).

9. Впровадження єдиного державного кваліфікаційного іспиту (ЄДКІ) у 2019 році зменшить корупційні ризики, оскільки міжнародний іспит з основ медицини неможливо купити. ЄДКІ - новий комплексний іспит для перевірки теоретичних і практичних знань, якими повинен володіти лікар у будь-якій країні світу (https://goo.gl/LTPb8e).

10.  Заслуховування звітів керівників вищих медичних і фармацевтичних навчальних закладів та закладів післядипломної освіти МОЗ України про виконання умов контракту дали змогу виявити низку правопорушень та зловживань ректорів, зокрема Валерія Запорожана (Одеський національний медичний університет, https://goo.gl/1Wsmpe) та Катерини Амосової (Національний медичний університет ім. Богомольця, https://goo.gl/okTf6d).

Нагадаємо, МОЗ України вело онлайн-трансляцію засідань на офіційній сторінці Міністерства у Facebook, на самих заслуховуваннях були присутні представники громадськості та ЗМІ, що забезпечило відкритість та прозорість процесу звітування.

Читайте також