Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Що криється за цифрами? У Києві відбувся міжнародний тренінг з проведення конфіденційного дослідження випадків материнської смертності

27 вересня 2017
4052

У Києві відкрився тренінг для членів Національних комітетів/комісій з конфіденційного дослідження випадків материнської смертності України та Киргизстану. В Україні така комісія була затверджена у квітні 2017 року. 

Конфіденційні дослідження запроваджуються з метою зниження рівня материнської захворюваності і смертності, поліпшення надання медичних послуг вагітним та породіллям та усунення системних проблем, що призводять до материнської смертності. Дотримуючись конфіденційності, медичні експерти намагаються встановити медичні та немедичні фактори, які спричиняють летальні випадки.

“Ми усвідомлюємо, що дослідження причин материнської смертності - це не просто аналіз проблеми, заради самого аналізу чи пошуку винних. Головне завдання - виявлення факторів, які призводять до смерті жінок, задля з'ясування можливих шляхів порятунку породіль та немовлят, визначення тих напрямків роботи, які сприятимуть запобіганню цих втрат в майбутньому. Наша ціль - порятунок життів. Саме тому МОЗ України розпочало у цьому році розглядати випадки материнської смертності за світовими стандартами, запровадивши їх комісійне конфіденційне дослідження. Ми переконані, що ці дослідження повинні відбуватися в професійному середовищі та бути незалежним від політичних спекуляцій, і Міністерство зі свого боку буде це забезпечувати” - підкреслив заступник Міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський. 

 

Встановлення причин, а не пошук винних

При аналізі випадків материнської смертності традиційна в ряді країн система спрямована на виявлення «помилок» і встановлення «винних» лікарів, до яких потім застосовуються адміністративні стягнення та інші заходи покарання. Концепція безперервного підвищення якості заснована на тому, що для досягнення бажаного результату необхідно зосередити зусилля не на виявленні і покаранні лікарів, які надавали допомогу, а на якості управління медичним процесом, а також на виявленні відхилень в процесі надання акушерської та перинатальної допомоги та аналізу причин їх виникнення. Конфіденційні дослідження – це новітній підхід до вивчення та запобігання материнській смертності, запропонований ВООЗ в рамках керівництва «Що криється за цифрами».

 

Cвітовий досвід

Спеціаліст програми неінфекційних захворювань та збереження здоров’я протягом життя Бюро ВООЗ в Україні д-р Анастасія Думчева розповіла: «Важливо, що конфіденційне дослідження випадків материнської смертності пропонує чітку методологію та умови для проведення комплексного аналізу, який мінімізує суб’єктивізм, оскільки заснований на доведених фактах». Вона також підкреслила, що впроваджений в Україні метод довів свою ефективність в інших країнах. «Наприклад, у Великобританії така практика існує протягом шістдесяти років і є основою для напрацювання рекомендацій щодо попередження випадків материнської смерті», – додала експерт. 

Ще однією особливістю конфіденційного дослідження є акумулювання результатів роботи комітету, виявлення системних проблем та розробки стратегічних рекомендацій щодо покращення ситуації, що буде відображуватися у відповідних звітах комісії кожні 2-3 роки. 

Впровадження Міністерством охорони здоров’я України практики конфіденційних досліджень відбувається за підтримки Бюро ВООЗ та Фонду Народонаселення ООН в Україні з дотриманням кращих міжнародного досвіду. Саме тому тренінг для членів відповідної комісії відбувся за участі міжнародних експертів ВООЗ.