Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Ще одна смерть від кору. МОЗ закликає вакцинуватись

17 січня 2018
6054

Стало відомо про ще одну смерть від кору. В Одесі померла доросла людина. Загалом від 2017 року внаслідок кору померли 7 людей, з них - 4 дітей. Ми продовжуємо посилені заходи з вакцинації проти цього небезпечного захворюванняі закликаємо кожного уважно стежити за своїм здоров’ям.

Ви можете уже хворіти кором, але не знати про це: інкубаційний період кору, коли симптоми ще не проявляються, становить 6—21 днів.

Далі починається період захворювання з такими симптомами:

  • висока температура,
  • головний біль,
  • нежить,
  • сухий кашель,
  • збільшення лімфовузлів,
  • запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення),
  • пронос та блювота.

На 4—5 день хвороби з’являється червоний висип, який починається зі шкіри голови й обличчя, а згодом розповсюджується на все тіло. Хвороба із симптомами триває до 4 тижнів і більше.

Кір має серйозні ускладнення: захворювання може призвести до пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку — енцефаліту, інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті.

На кір хворіють не лише діти, а і дорослі: під загрозою всі, хто не має щеплення. У разі контакту з хворим на кір негайно зверніться до лікаря.

Специфічного лікування від кору немає, але ви можете попередити захворювання. Єдиний надійний спосіб захиститися від кору – вакцинація. 2 дози вакцини захищають від кору. Якщо дитина пропустила першу чи другу дозу вакцини КПК за графіком, зверніться до медичного закладу і отримайте безоплатне щеплення якомога швидше. Для дорослих: якщо ви не були вакциновані проти кору, вам також рекомендується зробити щеплення. Це можна зробити у приватних клініках.

Докладніше:

Що треба знати про кір і як захистити себе

МОЗ вживає заходи для подолання спалаху кору в Україні

 

Читайте також