Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Розпочалась громадська дискусія щодо програми охорони психічного здоров’я в Україні

28 квітня 2017
1223

Першим кроком стала широка консультація щодо концепції національної програми охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2025 року. Зустріч організували у рамках проекту «Сприяння ефективному врядуванню в системі охорони здоров’я», котрий реалізується за підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC).

 

«Таке обговорення дозволить досягти консенсусу на національному рівні. Ми всі зацікавлені у створенні сучасної, науково обґрунтованої та узгодженої з європейськими вимогами системи охорони психічного здоров'я в Україні та розробити Програму розвитку цієї системи», – відкриваючи захід, наголосила доктор Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров’я України.

Протягом двох днів роботи в групах учасники формулювали, як забезпечити адекватну якість послуг у сферах психічного здоров’я, зокрема профілактики, лікування, реабілітації. Проблеми охорони психічного здоров'я та шляхи їх вирішення розглядалися у підгрупах: освіта та наука в сфері психічного здоров’я, реформа психіатричної допомоги, судова психіатрія, психотерапія та психосоціальний супровід, психіатрія залежностей та реабілітація залежних, охорона психічного здоров’я дітей, психосоціальний супровід учасників бойових дій та членів їхніх сімей, ЗМІ та охорона психічного здоров’я.

«Як загалом у світі, так і в Україні, ми приходимо до все більшого усвідомлення важливості та цінності психічного здоров’я, як для суспільства у цілому, так і для окремої людини та родини. Складним шляхом реформування охорони психічного здоров’я вже пройшло чимало країн. Україна ратифікувала низку міжнародних конвенцій і також зобов’язалася здійснити реформи у цій сфері», – зазначила Оксана Сивак, заступник міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції.

Пропозиції та зауваження учасників національної консультації будуть враховані у розміщеному на офіційному сайті МОЗ України проекті концепції. У травні розпочнеться робота над самою Національною програмою охорони психічного здоров’я.

Відповідно до офіційних даних, на початок 2016 року в системі охорони здоров’я було зареєстровано 1,7 млн жителів України, які потребували психіатричної та наркологічної допомоги. Це майже 4% від усього населення країни.

У структурі психічних розладів у 2015 році найпоширеніші розлади психіки та поведінки внаслідок вживання психоактивних речовин (алкоголь, наркотичні речовини), що становило 58,41% усіх зареєстрованих випадків. Порушення здоров’я пов’язані зі стресом, невротичні та соматоформні розлади становили 8,9%, розлади настрою – 1,8%. Серед осіб із розладами психіки та поведінки, зареєстрованих у 2015 році, 62,7% – це особи працездатного віку.

За даними ВООЗ, показник глобального тягаря захворювань для психічних розладів у 2004 році становив 13%, а в 2020 році – сягне 15%. Найвищим цей показник є для країн Східної Європи, куди належить і Україна. За даними ВООЗ, рівень самогубств у Східній Європі є особливо високим, а рівень споживання алкоголю надвисоким і продовжує зростати.