Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Роз’яснення щодо розпорядження про реалізацію за межами України препаратів, виготовлених з донорської крові та її компонентів

27 березня 2018
949

Згідно з Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 р. № 1005-р товариству з обмеженою відповідальністю “БІОФАРМА ПЛАЗМА” було надано спеціальний дозвіл на реалізацію за межами України препаратів, виготовлених з донорської крові та її компонентів відповідно до чітко визначеного переліку та обсягів, наведених у додатку до Розпорядження.   

Надання спеціальних дозволів регламентується Постановою КМУ № 1427 від 14 вересня 1998 року “Про затвердження Порядку реалізації за межі України компонентів донорської крові і препаратів, виготовлених з донорської крові та її компонентів, а також вивезення з України донорської крові та її компонентів”.  Уряд щорічно надає суб’єктам господарювання спеціальний дозвіл на реалізацію за межами України компонентів донорської крові і препаратів, виготовлених з неї.

Відповідні дозволи дають можливість переробляти та реалізовувати залишки сировини у станцій переливання крові і центрів крові України. Для отримання  дозволу суб’єкт господарювання подає до МОЗ України заявки. Документи повинні підтверджувати якість та походження зазначених компонентів і препаратів відповідно до законодавства України і міжнародних норм стосовно експорту та імпорту крові.

Наголошуємо, що сама донорська кров не експортується. Передбачається лише виробництво лікарських засобів (зокрема альбуміну, біовену тощо) з надлишку компонентів крові, які не використовуються для надання медичної допомоги.

Експорт препаратів можливий лише за умови повного забезпечення ними потреб охорони здоров’я населення України, у тому числі з урахуванням потреб у створенні їх відповідних резервів на випадок виникнення надзвичайних ситуацій.