Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Реформа під загрозою. Що відбувалось сьогодні у Верховній Раді?

8 червня 2017
2809

Сьогодні Верховна Рада дуже важко ухвалила в першому читанні законопроект №6327, який запроваджує нову систему охорони здоров'я. 

Разом із цим депутати відхилили законопроект №6329, який має запустити нову модель фінансування. Без цього законопроекту ніяких змін НЕ БУДЕ — бо не буде ніяких коштів.

Це війна двох систем — старої совєтсько-середньовічної та нової європейської. "Сили зла" хочуть не лише заблокувати старт медреформи. Вони хочуть забрати в українців надію на те, що зміни можливі. Вони хочуть зберегти стару систему охорони хабарів, яка їх влаштовує.

227 голосів за законопроект №6327 — це великий удар проти тих, хто роками котролював медицину в Україні. Як результат, провал голосування за другий законопроект та шалений опір змінам. Це показує, що ми на правильному шляху.

Змінити систему не просто. Це буде довгий процес. 

Ми пропонуємо нову систему — всі кошти, які на рік виділяє Верховна Рада на лікування українців мають розподілятися за простими та ЄДИНИМИ ДЛЯ ВСІХ правилами. Держава нарешті почне платити за ваше лікування. 

Депутати пропонують залишити всі кошти під керуванням корупційної вертикалі медичних чиновників та не вводити ніяких легальних співоплат — бо в нас же “безоплатна медична допомога”! Може, ви бачите цю безоплатну допомогу? Я бачу, на яких автівках по всій країні їздять медичні чиновники з зарплатнею в 6 тисяч гривень. 

За роки незалежності було розроблено 21 законопроект про страхування, змінилось понад 20 міністрів, а українців стало на 10 мільйонів менше. Це ціна, яку заплатило суспільство за ВЕЛИКУ БРЕХНЮ, що в Україні є безоплатна медична допомога. 

Наша команда ніколи не погодиться на те, щоб залишити в лікарнях хабарі. Так реформи не робляться! Так ніколи не буде змін у медицині. Тому сьогодні свою відповідь на спроби гальмування реформи має дати українське суспільство. 

Мені дуже хочеться, щоб депутати нарешті почали відповідально та свідомо ставитися до прийняття рішень. Щоб замість популістичного "ви вбиваєте людей” або персональні напади на мене чи команду, лунали конкретні зауваження та пропозиції. 

Потрібно нарешті подорослішати. Почати читати законопроекти перед їх голосуванням, відмовлятися від хабарів і брати на себе відповідальність голосувати за чи проти, а не пропускати голосування, утримуватися чи не приходити на засідання Верховної Ради. 

Ми вдячні БПП, Народному фронту, Самопомічі, спікеру Верховної Ради, всім депутатам, які сьогодні підтримали законопроекти №6327, 6329. Ми вдячні кожному з вас, хто підтримує реформу і продовжує з нами рухати зміни. 

Ми будемо перевносити законопроект зі змінами до Бюджетного кодексу та вимагаємо ухвалити їх до кінця цієї сесії, щоб реформа розпочалась, як це вимагав Президент на Національній раді реформ і кожного дня вимагають українці!

Уляна Супрун,

в. о. міністра охорони здоров'я України