Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Промова доктора Уляни Супрун на Зустрічі високого рівня щодо боротьби проти туберкульозу під час 73-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН (переклад з англійської згідно з виступом)

27 вересня 2018
12171

Шановні колеги!

Боротьба з туберкульозом є пріоритетним питанням у порядку денному для держав-членів ООН. За відсутності належного лікування, туберкульоз залишатиметься головною причиною смертності від інфекційних захворювань. Вакцинація БЦЖ є одним з наших інструментів для запобігання смертей в контексті епідемії туберкульозу, але сьогодні існує ще одна загроза для світу в боротьбі з цією хворобою. Це загроза, що виникає внаслідок використання новітніх інформаційних технологій та якісних проривів в сфері комунікацій, - гібридна війна проти здоров'я.

Нещодавно в “American Journal of Public Health” було опубліковано дослідження про російських ботів та тролів, які кілька років поспіль поширювали антивакцинаторські міфи, повідомлення та брехню про вакцини в соціальних мережах, розпалюючи суперечки та підриваючи довіру людей до вакцинації та систем охорони здоров’я. Аналіз наслідків цієї війни з допомогою кількісних показників не є неможливим завданням.

Американські дослідники проаналізували тисячі твітів, опублікованих між 2014 та 2017 роками, та виявили, що значна кількість з тих, де йшлося про вакцинацію, були написані з російських акаунтів. Проплачені цією державою тролі та боти поширювали дискредитовані антивакцинаторські теорії, наприклад, що вакцини викликають аутизм чи вбивають людей. Експерти нас застерегли, що Росія намагається знищити довіру до західних державних інститутів, зокрема в США та Європі, через поширення брехні та фейків у соціальних медіа. Кремль використовує методи гібридної війни з метою підриву довіри до зусиль в області громадського здоров’я, націлених на підвищення рівня вакцинації населення в Україні та в усьому світі. Цей факт є наразі доведеним.

Маємо результати – лише за 6 місяців 2018 року в Європі показники захворюваності на кір досягли рекордного рівня: захворіли 41 тисяча людей, 37 з яких померли. Російські боти, тролі, проросійські ЗМІ та політики продовжують підривати довіру населення України до вакцинації, внаслідок чого під час спалаху Україна очолює рейтинг країн з найвищими показниками захворюваності на кір. Для багатьох українців – це смертельний вирок.

Це що, новий підхід у політиці Росії, яка сіє протистояння задля підриву чесних та відкритих дискусій та дебатів в демократичних суспільствах?

З 2014 року російські війська та терористи-маріонетки вбили близько 11 тисяч людей. Ми все ще не маємо доступу до українців на тимчасово окупованих територіях Криму, Донецької та Луганської областей. Проте незалежні спостерігачі підтверджують, що ці люди не мають доступу до медичних послуг. Ця проблема є особливо гострою для пацієнтів, які потребують постійного лікування та ліків, а саме - людей з діабетом, туберкульозом, ВІЛ / СНІД та іншими хронічними захворюваннями.

Україна зараз відчуває всю повноту гібридної війни Росії на собі, зокрема і в сфері охорони здоров’я. Але хибною є думка, що це проблема тільки України.

Гібридна війна проти здоров’я в Україні та у всьому світі - це невід’ємна складова війни Росії проти людства. Маленькі “зелені чоловічки" здійснили окупацію Криму, а Росія це використала як зручне прикриття з метою заперечення своєї причетності до конфлікту, тоді як міжнародне співтовариство отримало відмовку для відкладання будь-яких рішучих дій у відповідь на порушення головних принципів, що регулюють міжнародні відносини, зокрема визнають державний суверенітет країн та недоторканість міжнародних кордонів.

Російська гібридна війна – це загроза для здоров'я людей. Міжнародна спільнота повинна діяти у відповідь впевнено та рішуче, перш за все визнавши Росію державою-спонсором тероризму та обмеживши її роль в Раді Безпеки ООН.

Дякую!

Повний текст промови англійською читайте за посиланням: https://bit.ly/2OQtMWk