Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Проходити регулярні медогляди – дбати про своє сексуальне здоров’я

4 вересня 2022
2181

4 вересня відзначають Міжнародний день сексуального здоров'я. За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, це – стан фізичного, емоційного, психічного та соціального благополуччя щодо сексуальності. Але окрім інших аспектів, коли йдеться про сексуальне здоров’я – йдеться про безпечний секс, вільний від примусу, дискримінації та насильства.

Сексуальне здоров’я потребує різнобічної підтримки, і така підтримка має бути доступною для всіх: від підлітків, яким часто не вистачає якісних і вичерпних знань про секс і сексуальність, до дорослих людей, які з різних причин не отримують послуг із охорони сексуального здоров’я. Сьогодні нагадаємо про те, як дбати про себе і своє тіло і чому так важливо регулярно проходити медичні огляди. 

Однією з найбільших загроз для сексуального здоров’я є захворювання, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ), і найкращий спосіб не мати з ними проблем – знизити ймовірність інфікування.  Передаються статевим шляхом понад 30 різних бактерій, вірусів і паразитів. Найвищі показники захворюваності мають вісім із них. Чотири з цих восьми інфекцій — сифіліс, гонорея, хламідіоз і трихомоніаз — виліковні. Інші чотири є вірусними й не лікуються: гепатит В, вірус простого герпесу, ВІЛ і вірус папіломи людини (ВПЛ), їхні симптоми можна лише пом’якшити, якщо вчасно виявити й отримати адекватну терапію. Проте від гепатиту В і ВПЛ є щеплення. Основний спосіб передачі ЗПСШ — статевий контакт (вагінальний, анальний і оральний секс). Але є й інші: наприклад, через кров або препарати крові. Деякі ЗПСШ, зокрема хламідіоз, гонорея, гепатит В, ВІЛ та сифіліс, можуть також передаватися від матері до дитини під час вагітності та пологів.

Симптоми ЗПСШ

Симптоми залежать від виду інфекції. Довгий час ЗПСШ можуть не мати жодних симптомів, однак дуже важливо звернутися до лікаря, якщо ви помітили такі ознаки:

  • свербіж та/або болі в зоні геніталій, печіння;
  • шкірні висипи (прищі, кірки, ерозії);
  • виділення зі статевих органів (в тому числі з неприємним запахом);
  • лихоманка, регулярне та/або постійне підвищення температури;
  • різка втрата ваги;
  • постійне відчуття загальної слабкості.

Які огляди варто проходити для профілактики ЗПСШ?

Передусім раз на рік варто відвідувати профільного лікаря: гінеколога — жінкам, уролога — чоловікам, а за необхідності і проктолога.  

Щороку варто проходити:

  • Тестування на ВІЛ-інфекцію

Це можна безоплатно зробити в сімейного лікаря, центрі профілактики та боротьби з ВІЛ-СНІДом та в мобільній амбулаторії. Також дуже важливо тестуватися й на вірусні гепатити В і С, оскільки серед шляхів передачі вірусу є і статевий спосіб.

  • Діагностику гонореї та хламідіозу

Рекомендовано здійснювати під час щорічного огляду в гінеколога/уролога — це надважливо, якщо людина має не одного статевого партнера або партнерів, які хворіли/хворіють на ЗПСШ. 

Профілактика ЗПСШ

Бар’єрні засоби захисту — одні з найефективніших, і до них належать презервативи. Презервативи для жінок також ефективні та безпечні, як і презервативи для чоловіків.

Для зниження ризику інфікування ВІЛ також застосовують доконтактну профілактику (PrEP). Таку терапію призначає виключно лікар, вона доповнює інші методи профілактики (презервативи та систематичне тестування), проте не гарантує 100 % захисту від ВІЛ-інфекції. Доконтактна профілактика ефективна лише у разі щоденного прийому препаратів і не захищає від інших ЗПСШ.

Що робити, якщо ви підозрюєте в себе ЗПСШ?

Якщо ви підозрюєте, що інфікувалися або могли інфікуватися ЗПСШ, зверніться до свого сімейного лікаря для проведення діагностики. Своєчасна діагностика та лікування важливі, адже допоможуть запобігти розвитку ускладнень, потенційно небезпечних для життя проблем зі здоров’ям та уникнути інфікування ваших партнерів.