Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Профспілки підтримують медичну реформу та зазначають, що суспільний діалог з МОЗ покращився

19 квітня 2018
4148

Міністерство охорони здоров’я та Профспілка працівників охорони здоров’я України продовжують діалог у питанні реформування медичної галузі. 18 квітня 2018 року на засіданні Центральної профспілки медпрацівників обговорили аспекти трансформації охорони здоров’я, які турбують лікарську спільноту.

На порядку денному зустрічі були питання, які турбують кожного лікаря – як фахівці працюватимуть в умовах змін. Зокрема обговорювали, як здійснюватиметься оплата праці медпрацівників у новій системі охорони здоров’я, диференціація заробітку, юридичні аспекти автономізації та можливість перевищення своїх повноважень муніципалітетами при перетворенні бюджетних установ у комунальні некомерційні підприємства. МОЗ розуміє ці побоювання, адже все нове запроваджується непросто. Головне - об’єднатися та спільними зусиллями рухатися вперед.   

“Гідна оплата праці медпрацівників можлива лише за умови трансформації галузі, зміни підходів управління, адже система, яка існувала донині довела свою неефективність. Саме тому МОЗ і розпочав системні зміни охорони здоров’я. Цього року вони торкнуться первинної ланки – згідно нової моделі працюватимуть терапевти, педіатри та сімейні лікарі. У другій половині 2018 року вони зможуть відчути в тому числі збільшення оплати своєї праці. Міністерство, як і всі медпрацівники України, хотіло б, щоб все відразу змінилося. Так не буває. Реформа охорони здоров’я дуже непроста і потребує багато ресурсів та часу. Відчутними зміни у галузі стануть за 4-5 років”, - зазначив заступник міністра Роман Ілик.

Профспілки разом з керівництвом МОЗ обговорили, як формуватимуться нові норми навантаження на медпрацівників, як лікар має вирішувати територіальне обслуговування своїх пацієнтів, яким чином обслуговувати пацієнтів у різних куточках міста та як вирішувати, коли вони мають виїхати на виклик. Також лікарів турбує майбутнє реформування екстреної медичної допомоги: як і коли ці перетворення мають запрацювати.

Роман Ілик, даючи відповіді на запитання, поінформував, що Міністерство готує усі необхідні нормативні документи, які врегулюють ці питання, і очікує на активне долучення медичної спільноти до процесу їх громадського обговорення. Щодо питання реформування екстренки заступник міністра повідомив, що МОЗ готує до оприлюднення і широких консультацій проект комплексної концепції реформування системи ЕМД. Минулого тижня Міністерство отримало політичну підтримку від Прем'єр-міністра. Концепція пропонує рішення основних організаційних проблем: перевантаженості неургентними випадками, неефективної диспетчеризації, слабкого контролю якості. І головне – пропонує створити умови, щоб медичні працівники могли ефективно використовувати нове обладнання, мали доступ до сучасних технологій.

Нині особливого значення набуває колективно-договірне регулювання соціально-трудових відносин і, відповідно, питання оновлення галузевої угоди. Зараз МОЗ створює робочу групу із залученням представників і Міністерства, і профспілок та інших дотичних ЦОВВ. Уже незабаром розпочнеться активна робота над новим документом, який стане основою для формування соціально-трудових відносин в умовах оновленої системи охорони здоров’я.

Читайте також