Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Про впровадження реформи системи громадського здоров'я – нарада з регіонами

26 жовтня 2017
769

Створення регіональних центрів громадського здоров’я сьогодні обговорили на нараді з керівниками структурних підрозділів охорони здоров’я обласних та Київської міської державних адміністрацій.

В.о. міністра охорони здоров’я доктор Супрун презентувала реформу системи громадського здоров'я на національному, регіональному та місцевому рівнях. Дізнатися про розподіл повноважень між різними рівнями, модель фінансування, пріоритетні питання розбудови системи  в т.ч. на законодавчому рівні ви можете з презентації доктора Супрун (переглянути). 

Радник Міністра охорони здоров’я Володимир Курпіта представив типове положення та функції регіональних центрів громадського здоров’я (далі – ЦГЗ). Згідно Концепції розвитку системи громадського здоров'я на регіональному рівні ЦГЗ є неприбутковими організаціями, заснованими на комунальній власності, які є власністю органів місцевого управління. До основних функцій регіональних ЦГЗ входять: 

  • епіднагляд за хворобами та оцінка стану здоров’я населення;
  • виявлення пріоритетних проблем охорони здоров’я та загроз для здоров’я;
  • забезпечення готовності та планування на випадок надзвичайних подій;
  • профілактика захворювань;
  • зміцнення здоров’я;
  • планування кадрових ресурсів;
  • стратегічне керівництво;
  • комунікація в інтересах громадського здоров’я.

Регіональні ЦГЗ можуть утворюватися двома способами: об’єднання існуючих комунальних установ та створення нової установи. Детальніше про регіональні ЦГЗ у презентації пана Курпіти (переглянути).

 

В рамках наради були також представлені плани з реформування системи фінансування системи громадського здоров’я. Максим Дуда, радник проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг в дії», член робочої групи МОЗ з питань реформи фінансування сфери охорони здоров’я України, презентував останні зміни у законодавстві та схему фінансування громадського здоров’я. Про субвенцію на громадське здоров’я та інші нововведення читайте у презентації пана Дуди (переглянути).   

Одна із принципових ролей у запуску системи громадського здоров’я належить саме підрозділам охорони здоров’я на місцевому рівні. Тому учасники наради активно прийняли участь в роботі груп щодо розробки законодавства, реформи лабораторної мережі в рамках госпітальних округів та конкретних кроках зі створення регіональних центрів громадського здоров’я. Про наступні кроки зі створення регіональної системи громадського здоров’я читайте найближчим часом на сайті МОЗ. 

Нарада була проведена за підтримки проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії»
 

Читайте також