Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Посилення реперфузійної мережі: новий ангіограф у Харкові

24 квітня 2019
2713

16 квітня у Харківській обласній лікарні встановили новий ангіограф -  другий у реперфузійному центрі. Це додаткова можливість для лікарів рятувати більше пацієнтів з інфарктом, а пацієнтам вчасно отримувати необхідну допомогу.

Нове обладнання закупили на умовах співфінансування обласного та державного бюджетів в рамках урядової програми розбудови реперфузійних центрів по усій країні.

«Новий ангіограф дозволяє проводити втручання на коронарних артеріях, судинах мозку, периферійних судинах. Тобто весь діапазон ендоваскулярної допомоги, що надається у світі, ми також тепер можемо надавати. Операції, за які ми раніше відмовлялися братися через технічні причини, зараз зможемо робити завдяки системі візуалізації, що є на цьому апараті», - говорить Валерій Коноз, завідувач відділення інтервенційної кардіології Харківської обласної лікарні.

Нагадаємо, що нині у всеукраїнській мережі вже 41 кардіоцентр, що працює в режимі 24/7/365. Тут українці з гострим інфарктом міокарда у критичному стані отримують необхідну допомогу безоплатно, адже держава повністю покриває потребу в стент-системах для пацієнтів, які потребують негайного стентування. Завдяки ефективним державним закупівлям через міжнародні організації зараз  кожен пацієнт з гострим інфарктом міокарда із елевацією сегменту ST (коли від оперативного втручання і встановлення стенту залежить життя людини) отримує стент безоплатно.

Завдяки спільним діям Уряду, МОЗ України та місцевої влади щодо розвитку потужної мережу реперфузійних центрів смертність в реперфузійних центрах є втричі нижчою ніж середній показник в цілому по Україні  (4,7% проти 12,3% відповідно).

Читайте також