Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Попри війну, в медичних університетах стартує новий навчальний рік

30 серпня 2022
2574

Попри дію в Україні воєнного стану, у 17 медичних закладах вищої освіти (ЗВО) та післядипломної освіти Міністерства охорони здоров'я розпочинається підготовка до нового навчального року. Дата початку навчання – 1 вересня, а для першого курсу – середина (12, 15 або 19) вересня або 1 жовтня.

Важливо, що формат навчання у переважній більшості ЗВО – змішаний, що передбачає проведення лекцій в онлайн режимі, а практичних занять – в офлайн. Заняття у разі потреби проводитимуться у дві зміни.

Однак є й інші варіанти. Так, у Вінницькому національному медичному університеті ім. М.І. Пирогова більшість навчальних дисциплін проходитимуть офлайн, а окремі дисципліни – в онлайн режимі. 

Водночас Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця повністю повернувся до навчання за очною формою, залишаючи при цьому можливість навчатися дистанційно для окремих студентів у разі подання ними відповідної заяви. 

П’ять ЗВО у зв’язку з розташуванням неподалік зони проведення бойових дій, зокрема у м. Харкові, розпочнуть навчальний процес виключно у дистанційному форматі.

Виходячи з принципу університетської автономії, закріпленого Законом України «Про вищу освіту», рішення щодо дати початку та формату навчання (онлайн, змішаний або офлайн) приймається керівним органом кожного окремого ЗВО самостійно. Разом із тим, вони враховують рекомендації Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України, безпекову ситуацію у районі, розташування ЗВО та готовність закладу до небезпек, спричинених військовими діями, й змогу захистити студентів і працівників. 

Варто зазначити, що всі ЗВО, які належать до сфери управління МОЗ, налаштовані на якнайшвидше повернення до очної форми навчання – вже навіть в осінньому семестрі, передусім в частині практичної підготовки здобувачів, що особливо важливо для студентів старших курсів. 

Одним з можливих варіантів вирішення цієї ситуації є співпраця між медуніверситетами, коли заняття зі студентами ЗВО, розташованих на сході країни, тимчасово проводяться на базі закладів, розташованих у західних регіонах України.

Ознайомитися з переліком медичних закладів освіти, що належать до сфери управління МОЗ, можна за посиланням.