Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Понад 15,5 тисяч медичних та аптечних закладів вже активно працюють з ЕСОЗ

4 квітня 2023
231

Медичні та аптечні заклади активно долучаються до електронної системи охорони здоровʼя (ЕСОЗ). Так, на сьогодні 12,2 тис. медичних та 3,4 тис. аптечних закладів вже зареєстровані в системі. А це — 23,8 тис. місць надання медичних послуг та 19,2 тис. аптек та аптечних пунктів. Саме завдяки ЕСОЗ в країні формується єдиний цифровий простір — електронна медична картка, у якій вся інформація про здоровʼя пацієнта зберігається централізовано та захищено. 

За потреби пацієнт зможе надати доступ до своєї медичної інформації будь-якому лікарю, до якого звертається, — державної чи приватної клініки або ж лікарю-ФОП. У перспективі лікар зможе оцінити динаміку лікування пацієнта, переглянути інформацію про його супутні захворювання, результати діагностичних досліджень тощо. Ці переваги уже відчули й лікарі приватних медичних закладів, які наразі активно реєструються в системі.

«Завдяки ЕСОЗ ми працюємо ефективніше. До прикладу, збір анамнезу зі слів пацієнта може бути або надлишково деталізованим, або навпаки мізерним. Маючи доступ до інформації, яку попередньо внесли колеги, ми дуже швидко та чітко можемо отримати максимальну інформацію, адже говоримо однією мовою», — ділиться завідувачка акушерського відділення одного з приватних медичних центрів Лариса Захурдаєва.

Також, у рамках ЕСОЗ, лікарі мають доступ до сучасної високотехнологічної системи, в якій інтегровані актуальні міжнародні довідники та класифікатори, забезпечена можливість автоматичних перевірок, впроваджені шаблони та цифрові інструменти — медичні висновки про народження, про тимчасову непрацездатність, електронні рецепти, електронні направлення та ін.

«Найбільше ці переваги ми відчули під час оформлення електронних лікарняних, — коментує керівниця приватної медичної компанії Галина Усенко. — Більше не треба чекати поки пацієнт згадає чи хтось скине чітку юридичну назву роботодавця та його ЄДРПОУ, не треба пацієнтам забирати паперовий лікарняний лист, нести в кадри, знову робити запис до лікаря для виправлення лікарняного листка і так далі. Тепер система зручніша та ближча до реалій. ЕСОЗ не стоїть на місці. Ми бачимо, як вона змінюється і стає більш дружньою до користувача, тобто до лікаря та пацієнта».

Це одні з найпопулярніших цифрових сервісів в Україні. Тож для того, щоби всі пацієнти, які звертаються до вашого закладу, могли скористатися зручними цифровими послугами — наприклад, отримати електронний лікарняний чи електронний рецепт на ліки — медичний заклад має зареєструватися та почати працювати в ЕСОЗ.

«Розвиток національної електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ) — частина трансформації української медицини. І приватні клініки відіграють у цьому таку ж важливу роль, як комунальні та державні, — зазначає Вадим Гетьман, в.о. голови комітету клінічного управління приватного медичного центру. — Водночас це непростий процес. Наша команда, як і команди всіх українських медзакладів, набуває цей досвід з нуля. Викликом для нас є й те, що у клініці працює багато лікарів, і їм усім потрібно одночасно вчитися працювати з новими електронними сервісами. Але ми швидко вчимося: якщо перші листки непрацездатності лікарі виписували за 40-50 хвилин, то зараз їм на це потрібно лише 4-5 хвилин».

Нагадаємо, що згідно з чинними вимогами ліцензійних вимог всі медичні заклади та аптеки до 31 березня 2023 року мали зареєструватися та почати вносити первинну медичну облікову документацію в ЕСОЗ. Долучайтеся!

Дякуємо всім медичним та аптечним закладам за активну позицію, сприяння ефективній цифровізації української системи охорони здоровʼя та дбайливе ставлення до здоровʼя громадян!