Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Питання проблемного госпітального округу на Одещині вирішено МОЗ спільно з місцевими громадами

27 грудня 2016
2811

МОЗ України веде гнучку політику щодо визначення центрів госпітальних округів. Головним їх критерієм має бути доступність пацієнтів до закладів інтенсивного лікування та зручність маршрутів пацієнта. Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк за підсумками візиту до Одеської області.

Він нагадав, що Одеська була однією з проблемних областей, яка під час наради не отримала погодження МОЗ щодо формування госпітальних округів. Тому під час візиту Павла Ковтонюка до області планували визначити, яке з міст – Балта чи Подольськ – стане центром округу на півночі області. Згадані міста розташовані близько один від одного. Разом з тим, Подольськ обслуговує південні райони, Балта - північні. За словами Павла Ковтонюка, дороги збудовані таким чином, що замінити одне місто на інше в плані медичного обслуговування досить складно. Для цього зібрали нараду з усіх районів майбутнього округу.

«Ми не хотіли ухвалювати адміністративного рішення, допоки не знаємо скільки реальних послуг надають у містах. Тому спільно з представниками всіх районів ухвалили рішення, що наразі залишаться лікарні в обох містах. У перспективному плані в наступному році вони працюватимуть в тандемі, а з 2018 року, коли на «вторинці» гроші підуть за пацієнтом, ринок сам вирішить у якій конфігурації їм краще співіснувати. На нараді з таким рішенням всі погодились одностайно», – наголосив Ковтонюк.

Він також підкреслив, що для медичної сфери поняття «центр округу» досить умовне. «На відміну від Мінрегіону, - зазначає заступник міністра, - нам не принципово де розташований адміністративний центр, нам принципово як розташовані лікарні інтенсивного лікування І та ІІ рівнів. І якщо навіть дві лікарні І рівня будуть поруч, які між собою перерозподілять спеціалізацію, нас це повністю влаштує. Нам не важливо, де буде центр, нам важливо, як вирішують питання доїздів пацієнтів до закладів інтенсивного лікування. Тому МОЗ України дослухається до аргументів регіонів, акцентуючи увагу на відповідальності місцевої влади за утримання ефективних закладів».

МОЗ України надіслав листи з проханням розмістити проекти округів на сайтах обласних державних адміністрацій.

Нагадаємо, що 20-21 грудня у Києві пройшла нарада з головами управлінь охорони здоров'я всіх регіонів, під час якої визначили план дій на січень 2017 року та розглянули проекти госпітальних округів.