Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Парламент не зміг проголосувати за реформу системи охорони здоров'я після безглуздого цирку медичної мафії

14 липня 2017
2576

13 липня парламент не проголосував за широкомасштабний законопроект, який має підвищити рівень охорони здоров'я відповідно до міжнародних стандартів для 43 мільйонів українців. 

Незважаючи на те, що сесію продовжили на кілька годин до вечора, тактика противників медреформи призупинила обговорення цього важливого законопроекту, який забезпечить медичне страхування для більш ніж 90% українців. Розгляд реформи відновиться у вересні, коли парламент повернеться з відпустки.

Соціологічні опитування послідовно класифікують парламент України як інституцію, яка найбільше не подобається громадянам. Низькі рейтинги не є незаслуженими. Окрім бездіяльності з питань охорони здоров'я, також були відкладені інші важливі реформи у сфері освіти та приватизації.

Медична мафія застосувала всі методи, щоб затягнути проходження медичної реформи до цієї осені. Хоча оригінальний законопроект ухвалили в першому читанні ще 8 червня, відповідно до українського законодавства, закон повинен бути розглянений двічі, перш ніж його буде направлено до Президента на підпис. Парламентський комітет охорони здоров'я, який нещодавно визнали одним із найменш ефективних парламентських комітетів, розпочав процес розгляду змін до законодавства. 

Супротивники реформи в галузі охорони здоров'я побачили це як можливість вбити закон і змовились, щоб внести колосальні 886 поправок. Щоб ще більше ускладнити ситуацію, комітет охорони здоров'я почав розгляд правок тільки за два дні до запланованого голосування, намагаючись відкласти проходження закону. Крім того, голова комітету Ольга Богомолець об'єдналася з колишніми депутатами Партії регіонів у спробі зірвати кворум, а коаліція противників медреформи бойкотувала та / або покинула засідання комітету. Проте, решті членам комітету з охорони здоров'я, які були стурбовані відсутністю керівництва на засіданні комітету, вдалося зберегти кворум і забезпечити проведення голосування. Після довгого обговорення та тривалого тиску від громадськості та міжнародних партнерів протистояння в комітеті подолали, і законопроект на подив отримав позитивну рекомендацію для ухвалення парламентом.

Це було б простим процедурним питанням у західних демократіях, проте відсутня на засіданні раніше голова Ольга Богомолець, відмовилася підписати висновок комітету, намагаючись позбавити парламент права голосу за реформу. Прихильні депутати намагалися переконати її виконати свої юридичні обов'язки, як голови комітету, щоб дозволити голосування, але вона придумала хворобу в туалеті парламенту. Потім її доставили до лікарні Феофанії, що є так званою лікарнею для українських еліт та найбагатших людей. За її відсутності, заступниця голови комітету, народний депутат Оксана Корчинська, поставила свій підпис, щоб парламент міг проголосувати за реформу.

Тим часом біля будівлі Міністерства охорони здоров'я разом із Конфедерацією вільних профспілок противники медреформи організували платний мітинг. Проплачені протестувальники вигукували істеричні претензії щодо "геноциду", багаторазово погрожуючи насильством (зокрема, щодо "штурму" парламенту), і врешті-решт незаконно вторглися в урядову будівлю. Крім того, прохожі зняли на відео демонстрантів, які отримували кошти біля будівлі міністерства. Дуже засмучує той факт, що Конфедерація вільних профспілок регулярно отримувала гроші платників податків США та технічну допомогу, яку здійснювали USAID та Національний фонд демократії (NED).

Через цей божевільний цирк опонентів охорони здоров'я парламент почав розглядати реформу лише о 7:46 вечора, за кілька хвилин до закриття сесії о 20:00. Для законопроекту з 886 правками не знайшли достатньо часу для голосування до закінчення сесії. У результаті українцям доведеться чекати щонайменше до вересня, перш ніж побачити які-небудь покращення якості охорони здоров'я. Тим часом нова команда Міністерства охорони здоров'я продовжує працювати над ухваленням законопроектів та підготовкою до майбутньої битви цієї осені. Як заявила колишня прем'єр-міністр Великобританії Маргарет Тетчер, "іноді треба прийняти бій не один раз, щоб виграти війну”.

Нова модель, запропонована Міністерством охорони здоров'я, створює безпечну, стабільну та гарантовану систему, яка підвищує рівень охорони здоров'я України до міжнародних стандартів. Ця система базується на трьох фундаментальних принципах.

  • По-перше, гроші державного бюджету тепер "підуть на пацієнтом" і будуть оплачуватися за медичні послуги, а не витрачатися на основі застарілих формул на підтримку лише інфраструктуру системи.
  • По-друге, єдиний гарантований пакет медичних послуг, які фінансово покриваються, буде визначено та встановлено для всіх громадян.
  • По-третє, будуть запроваджені найкращі міжнародні практики лікування та діагностики, щоб гарантувати громадянам що якість наданих їм медичних послуг. 
  • Ці принципи будуть реалізовані шляхом прийняття пакету реформ в галузі охорони здоров'я, запропонованого Міністерством охорони здоров'я.

 

Основні положення медичної реформи:

  1. Державний страховик забезпечуватиме всім українцям фінансові гарантії, що охоплюють широкий спектр медичних послуг. Це забезпечує мережу захисту для всіх громадян, так щоб ніхто не залишається сам на сам із медичним доступом та лікуванням. 
  2. Безкоштовні ліки для пацієнтів, які страждають хронічними захворюваннями, такими як бронхіальна астма, діабет II типу та серцево-судинні захворювання. Аптеки отримують відшкодування коштів від держави.
  3. Введення декларацій між пацієнтами та сімейними лікарями, що забезпечуватимуть взаємну відповідальність між ними. Таким чином, сім'ї можуть жити у межах свого бюджету, отримуючи довірену медичну допомогу від свого сімейного лікаря. Більше того, люди нарешті почнуть відвідувати своїх лікарів.
  4. Збільшення зарплат для сімейних лікарів на 30% з можливістю хороших лікарів заробляти ще більше грошей. З середньою зарплатою лікаря всього лише 200 доларів на місяць, надзвичайно важливо винагородити найкращих лікарів, щоб уникнути витоку мізків в інші країни.
  5. Створення обласних центрів охорони здоров'я з упором на профілактику захворювань, а також запобігання епідемій. Зараз 99 копійок кожної гривні в Україні витрачаються на лікування, а не на профілактику. Як результат – українці вмирають в середньому на десять років раніше, ніж їхні європейські сусіди. Пропаганда здорового способу життя сприятиме підвищенню якості життя українців, а також очікуваної тривалості життя. 
  6. Встановлення референтної ціни фармацевтичних препаратів для захисту пацієнтів від корупції та ціноутворення.
  7. Впровадження доказових, міжнародно визнаних медичних протоколів для стандартизованих процедур лікування всіх захворювань.
  8. Встановлення суворого контролю за витратами та прозоре фінансування будівництва сучасного діагностичного лікувального комплексу "Охматдит".
  9. Надання медичних субсидій внутрішнім переселенцям з Донбасу та Криму, яких зараз налічується понад 1,8 млн.
  10. Створення госпітальних округів для забезпечення місцевого доступу, щоб доїзд кожного громадянина до сучасного медичного закладу не перевищував 1 годину.
  11. Забезпечує повне медичне обслуговування протягом життя для солдатів, які отримали поранення чи інвалідність, захищаючи суверенітет та територіальну цілісність України проти російських військовослужбовців та їх прихильників у Донбасі та Криму.
  12. Українці надзвичайно потребують реформу охорони здоров’я, щоб нарешті замінити розбиту радянську систему. Ваша подальша підтримка є важливою для того, щоб парламент не продовжував відкладати реформу. 

 

Як ви можете також долучитися до процесу змін:

  •  Слідкуй за нами на Facebook: лайкайте наші публікації та приєднуйтесь до розмов, щоб підтримати реформу системи охорони здоров'я.
  • Пересилайте цей інформаційний бюлетень своїм друзям та рідним, щоб вони могли підписатися на наш список розсилки та отримувати найновішу інформацію про реформу системи охорони здоров'я в Україні.
  • Слідкуйте за сторінкою в.о. міністра охорони здоров'я на Twitter: лайкайте та поширюйте наші публікації. Долучайтесь до дискусії.
  • Частіше перевіряйте оновлення на нашому сайті www.moz.gov.ua 
     

Разом ми впроваджуємо охорону здоров'я міжнародного зразка в Україні!