Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Пацієнтські організації долучилися до обговорення змін у системі охорони здоров’я на 2020 рік

26 червня 2019
981

21 червня 2019 року керівництво Міністерства охорони здоров’я та Національної служби здоров’я зустрілися з представниками 22 пацієнтських громадських організацій за сприяння БФ «Пацієнти України».

Про деталі формування програми медичних гарантій та правила отримання послуг для пацієнтів на зустрічі з пацієнтськими організаціями спілкувалися в.о. міністра охорони здоров’я України доктор Уляна Супрун, заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк та голова Національної служби здоров’я України Олег Петренко. 

«У нас з вами спільна мета — нова трансформована система охорони здоров’я в Україні. Для цього медзакладам потрібно вже почати роботу — автономізуватися, закупити комп’ютери та необхідне обладнання. Успіх у новій системі буде залежати від потужного старту в 2020 році», — сказала доктор Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров’я України.

З 2020 року медичні заклади усіх рівнів переходять на нову модель фінансування згідно з Законом «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення». У межах програми медичних гарантій (гарантованим пакетом послуг) медичні послуги будуть оплачуватися Національною службою здоров’я України за прямими договорами із медзакладами.

«Восени 2019 року ми презентуємо перший в історії України гарантований пакет медичних послуг. В нього увійдуть послуги первинної, спеціалізованої амбулаторної, стаціонарної допомоги, а також екстрена, паліативна та реабілітаційна допомога», — розповів заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк

«Ми вдячні за організацію такого першого діалогу з пацієнтською спільнотою, бо всі ці реформи власне заради нас відбуваються. Ми бачимо, що є багато запитань від пацієнтів до МОЗу вузькопрофільного характеру і є над чим працювати, бо система перебуває на етапі становлення. Тому ми дуже сподіваємося, що представники профільних пацієнтських організацій зможуть долучитися до розробки рішень, які формують принципи та підходи до надання медичної допомоги на вторинній та третинній ланці системи охорони здоров’я», - прокоментувала Інна Іваненко, виконавчий директор БФ «Пацієнти України».

За нової моделі пацієнти зможуть вільно обрати медичний заклад та лікаря, в якого вони хочуть лікуватися, а НСЗУ оплатить ці послуги за пацієнта без посередників. Проте будуть діяти і певні правила. 

Звернення до сімейного лікаря, терапевта чи педіатра буде основною точкою входу пацієнта до системи. Сімейний лікар проведе плановий огляд, видасть направлення до спеціаліста або ж випише рецепт за урядовою програмою «Доступні ліки». Всі ці послуги вже оплачуються Національною службою здоров’я України. 

Другою точкою входу в систему для пацієнта буде екстрена медична допомога. У такому випадку госпіталізація також покриватиметься НСЗУ. 

Отримати доступ до спеціалізованих та інших медичних послуг в рамках програми медичних гарантій, які гарантовано оплатить НСЗУ, з 2020 року пацієнти зможуть з електронним направленням від сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Окремо будуть визначені випадки, коли можна буде звернутися до вузькопрофільного спеціаліста напряму (наприклад, до гінеколога або психіатра). Програма медичних гарантій є частиною Закону «Про державний бюджет на 2020 рік», відповідно, має щорічно ухвалюватись Верховною Радою України. 

Зараз команди МОЗ України та НСЗУ працюють над пакетом нормативних актів щодо принципів фінансування всіх напрямків. До кінця року мають бути ухвалені документи, що стосуватимуться вимог до медзакладів, особливостей договорів з НСЗУ, методик розрахунки тарифів на послуги та іншого. 

Читайте також