Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

П’ять медзакладів Рівненщини отримали обладнання для діагностики туберкульозу

21 червня 2022
170

Одразу п’ять медичних установ Рівненської області отримали нове обладнання, яке дає можливість за 77 хвилин діагностувати туберкульоз.

Систему GeneXpert — тест для виявлення ДНК мікобактерії туберкульозного комплексу та тест на чутливість до антибіотиків — отримали:

  • КНП «Зарічненська багатопрофільна лікарня»,
  • КНП «Гощанська багатопрофільна лікарня»,
  • КНП Березнівський ЦПМСД, 
  • КНП «Здолбунівська ЦМЛ», 
  • КНП Дубровицький ЦПМСД.

Отримати нове обладнання вдалося завдяки реалізації гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, за сприяння Міністерства охорони здоров'я України.

«Два роки пандемії коронавірусної хвороби та повномасштабне вторгнення росії на територію нашої країни дуже сильно вплинули на раннє виявлення ряду хвороб, зокрема й туберкульозу. Тому розширення місць для проведення інноваційних методів діагностики туберкульозу допоможе нам тримати контроль над епідситуацією, а в українців з’являється можливість не тільки виявити хворобу ближче до місця проживання, а й відразу визначити чутливість збудника до антибактеріальних препаратів», — коментує міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Крім того, обстеження з метою діагностики туберкульозу на Рівненщині можна пройти у Рівному на базі КП «Рівненський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр» Рівненської обласної ради.

Оскільки — через військову агресію російської федерації проти України — значна кількість українців змушені були змінити місце проживання, а значить і місце отримання медичної допомоги, надаємо посилання, за яким можна знайти контакти найближчого фтизіопульмонологічного центру в Україні з адресою, його сайтом та сторінкою у соцмережі, де є інформація, що може знадобитися для довідок чи консультацій. 

Звертаємо увагу, що попередньо варто зателефонувати до закладу й уточнити графік його роботи. 

Додаткову інформацію для пацієнтів про лікування туберкульозу у різних регіонах України та за кордоном можна знайти на телеграм-каналі Туберкульоз виліковний.

Нагадуємо, що  внутрішньо переміщені особи можуть отримувати меддопомогу за місцем проживання та без декларацій.